Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Amerika elhúzódó háborúra számít

Létrehozva:

MARK MILLEY TÁBORNOK A BIZOTTSÁG ELŐTT | FOTÓ: JIM LO SCALZO – EPA-MTI

Az orosz-ukrán háború még évekig elhúzódha,t és az Egyesült Államok is részese lesz – mondta Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke a törvényhozás alsóházának fegyveres szolgálatok bizottsága előtt.

„Úgy gondolom, hogy ez egy hosszasan elhúzódó konfliktus, (…) azt hiszem években mérhető” – mondta a tábornok, aki szerint „a NATO, az Egyesült Államok, Ukrajna és az Ukrajnát támogató összes szövetséges és partner még jó ideig részese lesz ennek”. Úgy vélte, Amerika több támaszpontot is kialakíthatna Kelet-Európában, „amelyek az orosz agresszióval szembeni védelmet biztosítanák.”

A tábornokot és Lloyd Austin amerikai védelmi minisztert a 2023-as költségvetési tervezettel kapcsolatban hallgatta meg a fegyveres szolgálatok bizottsága, de az amerikai sajtó beszámolója szerint a meghallgatás középpontjában az Ukrajna elleni orosz háború állt, illetve az a kérdés, hogy az Egyesült Államok mit tehet Ukrajna további megsegítése és Európa biztonságának megerősítése érdekében.

Milley szerint az esetleges újabb kelet-európai bázisokat azok az országok finanszírozhatnák, amelyek több amerikai katonát szeretnének határaikon belül látni. Példaként Lengyelországot, Romániát és a balti országokat említette. „Úgy gondolom, hogy sok európai szövetségesünk, különösen a balti országok, Lengyelország és Románia nagyon-nagyon szeretnének állandó bázisokat létrehozni. Ők fogják megépíteni őket és ők állják a költségeket is” – mondta.

Lloyd Austin pedig kijelentette, hogy a kelet-európai biztonság bővítésére irányuló minden erőfeszítés egy „folyamatban lévő munka”, amelynek részleteit valószínűleg a júniusi NATO-csúcson fogják megvitatni. A védelmi miniszter arról is beszámolt, hogy a közelmúltban a balti országok vezetői egyértelművé tették számára, hogy nagyra értékelik az ottani amerikai csapatok jelenlétét.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink