Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Nemet mondott az Európai Bizottság Orbán Viktornak

Létrehozva:

ORBÁN VIKTOR BRÜSSZELBEN 2019. MÁRCIUS 20-ÁN | FOTÓ: EMMANUEL DUNAND – AFP

Elutasító választ küldött az Európai Bizottság Orbán Viktornak a tavaly még visszautasított helyreállításihitel-kérelmére, amit a miniszterelnök múlt pénteken juttatott el a testülethez. 

A levélben a hitelkeret azonnali rendelkezésre bocsátását kérte. „Válsághelyzetekben különösen fontos az Európai Unió egységének megőrzése és a tagállamokat összekötő közös felelősség. Ennek jegyében Magyarország csak annyit kér, hogy a lehető leghamarabb és ténylegesen hozzájuthasson a számára előirányzott uniós forrásokhoz” – írta a magyar kormányfő.

Brüsszel szerdán gyakorlatilag nemet mondott  erre a kérésre. „Az Európai Bizottság még elemzi azt a levelet, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök küldött múlt pénteken” – közölte a privátbankár.hu kérdésére Andrea Masini, a Bizottság gazdasági ügyekért felelős szóvivője. 

Magyarország elvben 5800 milliárd forintot vehetne fel az uniós helyreállítási alapból. Ennek 43 százaléka vissza nem térítendő támogatás, míg 57 százaléka hitel. Az Orbán-kormány ebből eddig csak a támogatásra tartott igényt, azonban a tárgyalások elakadtak az Európai Bizottsággal és a pénzt egyelőre nem kaptuk meg. Nem hivatalos hírek szerint a hazai korrupciós kockázatok és a jogállamisági mechanizmus várható elindulása miatt tartja vissza Brüsszel a pénzt.

Most a Bizottság szóvivője a Privátbankárnak többek között azt válaszolta, hogy Magyarország eddig még nem nyújtott be külön kérést hiteltámogatásra. Andrea Masini arra is figyelmeztetett, hogy az uniós tagállamoknak meg kell indokolniuk a hitelkérést, valamint igazolniuk kell a nagyobb finanszírozási szükségletet, a további reformokat és befektetéseket, „amelyekre vonatkozóan mérföldkövekben és célokban kell megegyezni”. A privátbankár egyik brüsszeli forrása szintén azt valószínűsíti, hogy a magyar kérés ebben a formában nem fog működni.

Mint mondta, a bizottság szempontjából a Helyreállítási Alapból történő minden kifizetés  hozzájárulás ahhoz, hogy az országok elindítsák azokat a nehezebb reformokat, amelyeket enélkül nem lépnének meg. Tehát ez nem ingyenpénz – mondta. Hozzátette, hogy ebben a kérdésben Magyarország elveszíteni látszik Lengyelországot maga mellől, így a Bizottságnak egyre nagyobb mozgástere lehet, hogy érvényesítse szempontjait, azaz Brüsszel még hosszabb ideig zárva tarthatja a pénzcsapjait.

 

privatbankar.hu / RTL / PH

Legnépszerűbb cikkeink