Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Novák Katalin az új köztársasági elnök

Létrehozva:

Novák Katalin Budapesten, a Hungexpón 2021. november 14-én. | Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Nincs meglepetés: a Fidesz jelöltje, Novák Katalin lett Magyarország államfője, az első nő ezen a poszton.  

Novák Katalint Orbán Viktor és a Fidesz jelölte államfőnek Áder János helyére, akinek a második államfői mandátuma 2022. május 10-én jár le, így az alaptörvény értelmében nem választható újra. Novák Katalin jelölését Orbán Viktor kormányfő jelentette be még múlt év végén a Facebookon, majd egy sajtótájékoztató keretében is. Nem sokkal ezután Novák Katalin közösségi oldalán közölte, hogy a jelölti felkérést elvállalja. Azt írta: „Magyarországot képviselni, az egész magyar nemzetet szolgálni – erre az embert próbáló feladatra készülök hittel, lélekkel, szívvel. A köztársasági elnökjelölti felkérést tisztelettel vállalom. Maradok, aki vagyok.”

Novák Katalin az első női államfő és egyben a legfiatalabb is a legmagasabb közjogi méltóságban. Politikai hovatartozását nem titkolja: fülbevalóival többször mutatja ki rajongását a Fidesz és annak elnöke iránt. Az utóbbi években látványosan erősödött a szerepe, 2020-ban és 2021-ben is őt tartották a legbefolyásosabb nőnek a hazai közéletben. A Napi.hu üzleti és pénzügyi hírportál 2014 óta állítja össze Magyarország ötven legbefolyásosabb személyének a listáját, a Befolyás-barométert. Novák Katalin újoncként 2018-ban került fel először a listára, közvetlenül Lázár János mögött, a 49. helyen. Egy év alatt 23 helyet javult a pozíciója: 2019-ben a 26. volt, ekkor már Kásler Miklóst követve. 2020-ban újra előrelépett, már a 21. helyre, ekkor Orbán Ráhel, a miniszterelnök lánya volt előtte. 

 

Gyors karrier a Fideszben 

Novák Katalin gyorsan futott be karriert a külügyben és a Fideszben is. Hivatalos életrajza szerint kormányzati pályafutását 2001-ben a Martonyi János által vezetett Külügyminisztériumban kezdte referensként, 2003-ban azonban távozott posztjáról. „Gyermekekkel otthon töltött évek” – ezt írja a 2004-2010-es időszakról.  

Ekkor írta meg azt a cikket, amelyért 2010-ben különdíjat kapott a Terézanyu pályázaton, és amelyben a munka és a család között vívódott:  „Három gyereket szültem, hetedik éve vagyok otthon velük. (…) Unom a bárgyú mesekönyveket, szeretnék két mondatot úgy váltani egy felnőttel, hogy nem szakít félbe senki, és minden vágyam csukott ajtó mellett pisilni. Szeretném hasznát venni a két diplomámnak, a négy általam ismert idegen nyelvnek, az élettapasztalatomnak. Hívnak vissza dolgozni. Felelős beosztásba, izgalmas területre, még izgalmasabb időszakban, tehetséges munkatársak közé. Nyolc órában. Fel-le, fel-le, fel-le. Repül a hinta, kacag a kislány, én pedig nem tudom, menjek vagy maradjak.” 

2010-ben végül is döntött: Martonyi János külügyminiszter tanácsadója lett, 2013-tól pedig a frankofón ügyekért felelős miniszteri biztos. Közben 2012 és 2014 között Balog Zoltán miniszter kabinetfőnöke volt az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi). 2014 és 2020 között család és ifjúságügyekért felelős államtitkár volt, szintén az Emmi-ben. Fontos posztot töltött be a Fideszben is: 2017 és 2021 között a Fidesz külügyekért is felelős alelnöke, 2018-tól országgyűlési képviselő, listáról szerzett mandátumot.  

Az új államfő Szegedről származik, közgazdászi és jogászi végzettsége van. Négy nyelven beszél: franciául, németül és angolul felsőfokon, míg spanyolul középfokú szinten tud. Ösztöndíjjal Párizsban is tanult, élt az Amerikai Egyesült Államokban, Franciaországban és Németországban. 

 

A családpolitika alakítója 

Az új köztársasági elnök aktív alakítója a magyar családpolitikának. Számos családtámogatási lehetőség ösztönzője, kezdeményezője a Budapesti Demográfiai Csúcsnak és ötletadója a Stipendium Peregrinum ösztöndíjnak. Több családpolitikai írás mellett szerkesztője az „…Ami a miénk” – ötven írás a családról című kötetnek. A kormányzati portálon is olvasható életrajza szerint három gyermekes családanyaként és a magyar kormány demográfiai törekvéseinek felelőseként célja a vágyott gyermekek megszületésének elősegítése, a gyermeket nevelő családok megerősítése, a családalapítás előtt álló fiatalok támogatása, a generációk közötti együttműködés ösztönzése. Kiemelten fontosnak tartja, hogy a nőknek ne kelljen lemondaniuk a családalapításról, ha fontos számukra szakmai karrierjük. Nevéhez fűződik egyebek mellett a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért kutatóintézet létrehozása, a Családok éve 2018-as meghirdetése, a kétévente rendezett Budapesti Demográfiai Csúcstalálkozók megszervezése, olyan nemzetközileg is elismert lehetőségek kidolgozása, mint a Babaváró támogatás, a négygyermekes édesanyák szja-mentessége, az Otthonteremtési Program és a bölcsődei fejlesztések elindítása. A Francia Becsületrend lovagkeresztjének és a Lengyel Köztársasági Érdemrend parancsnoki keresztjének birtokosa, emellett számos magyar és külföldi szakmai és civil elismerésben részesült. Hosszútávfutó és bokszol is. Keresztény hitét református közösségben gyakorolja. 

Megválasztása előtt az új államfő köszönetet mondott Orbán Viktornak, hogy nyolc évig részt vehetett a kormányzati munkában, elmondása szerint ajándéknak tekintette, hogy a feladata a családok segítése volt. Ígéretet tett, hogy megválasztása esetén nem az alkotmányosság lebontásán, hanem védelmben fog őrködni.

 

Csák Gergely

Legnépszerűbb cikkeink