Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Betiltották Spielberg filmjét a Közel-Keleten

Létrehozva:

Jelenet a filmből | Fotó: Niko Tavernise / 20th Century Studios

Egy transzgender szereplő miatt hat közel-keleti országban tiltották be Steven Spielberg West Side Story feldolgozását, amit nálunk mától játszanak a mozik.

A The Hollywood Reporter számolt be arról, hogy Szaúd-Arábiában, az Egyesült Arab Emirátusokban, Ománban, Kuvaitban, Katarban és Bahreinben sem vetíthetik a két és fél órás filmet, ami az idei Oscar-verseny egyik nagy esélyese.

Spielberg négy évet áldozott arra, hogy elkészítse saját filmjét a nagysikerű Broadway-musicalből, amelynek szövegkönyvét Arthur Laurents, zenéjét Leonard Bernstein, dalszövegeit Stephen Sondheim jegyzi. Shakespeare Rómeó és Júlia című drámája és az amerikai társadalmi feszültségek inspirálták a történetet, amiben a Jets (Rakéták) egy fehér bandatagja, Tony beleszeret a Puerto Rico-i Sharks (Cápák) bandavezérének húgába, Mariába. Szerelmük azonban áldozatul esik az 1950-es években New York külvárosaiban, az Upper West Side-on is dúló bandaháborúknak. 

A háromszoros Oscar-díjas rendező szerint Amerika belső megosztottsága ma még aggasztóbb is, mint akkoriban, ezért is akarta elmesélni a tragikus, tanulságos történetet. Modernizálta a klasszikust: a zenét újra felvették a New York-i és a Los Angeles-i Filharmonikusokkal, így dinamikusabb, maibb lett a hangzás. A szereposztás is “etnikailag korrekt”, minden Puerto Ricó-i szereplőt fiatal latin-amerikai színészek játszanak, míg az 1961-es, tíz Oscarral jutalmazott filmváltozatban a szerepeket kizárólag fehér sztárokra osztották. Tony Kushner Pulitzer-díjas író – akivel a München és a Lincoln című filmjein is dolgozott – átgyúrta a forgatókönyvet, ami sokkalta valósághűbb és véresebb lett. Emellett az Anybody nevű figurát, aki eredetileg egy fiús lány bandatag volt, nyíltan transzgender karakterre írta át, akit a filmben Iris Menas, egy nembináris Broadway-színész alakít. Ez elfogadhatatlan a Közel-Keleten, ahol a homoszexualitás is illegális, és minden LMBTQ-utalást cenzúráznak. A forgalmazó Disney stúdió (és Spielberg) azonban ellenállt a nyomásnak, és nem tüntették el a filmből a szereplőt. Egy hónapja az Örökkévalók című Marvel-adaptáció kapcsán is hiába próbálkoztak náluk a cenzorok, miután kiakasztotta őket a filmtörténelem első meleg szuperhős-párja.

Legnépszerűbb cikkeink