Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Egy régi rabszolganyelv éled újjá

Létrehozva:

A TikToknak köszönhetően újjáéledt egy régi titkos rabszolganyelv, a TUT, amit a 18. században a fekete közösség használt, ha nem akarták, hogy a rabszolgatartók vagy a munkafelügyelők értsék, amit egymásnak mondanak.

A TUT neve a beszélni szó afrikai változatából eredhet, és három dialektusa is fennmaradt, két déli és egy nyugati, amiket most a zenés videókat jelbeszéddel elmutogató tinik is tanulni kezdtek. Maya Angelou afroamerikai költőnő 1969-ben megjelent önéletrajzában vallott arról, mennyire nehéz a nyelvet megtanulnia, mégis fontosnak érzi, hogy így kapcsolódhasson a gyökereihez.

Különös módon a TikTok-generáció számára ez nem jelent gondot, ontják magukból a tökéletes sminkben, fürdőszobatükör előtt és a kocsiban „tutániul” készített videókat, még azt az íratlan szabályt sem tartják tiszteletben, hogy ezt a nyelvet csak a fekete amerikaiak beszélhetik. Sokan támogatják is őket ebben, akik szerint a nyelvet már nem kell titokban tartani, sokkal fontosabb, hogy fennmaradjon, és történelmi-kulturális értéket jelentsen a fiatalok számára is.

b.o.

(Kiemelt képünkön Maya Angelou és Langston Hughes amerikai költő, újságíró, aktivista. Forrás: Maya Angelou Facebook-oldala.)

Legnépszerűbb cikkeink