Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Kerékpáros és triatlonos rekord az olimpia hétfői napján

Létrehozva:

Fotó: AFP / Daniel Leal-Olivas

Összefoglaljuk az olimpia hétfői, magyar vonatkozású eseményeit.

Megdőlt a rekord

Bragmayer Zsanett a 12. helyen végzett a női triatlonosok versenyében kedden a tokiói olimpián, megdöntve ezzel Edöcsény Nóra 2000-es rekordját. A másik magyar, Kovács Zsófia kiesett.

Az 56 fős triatlonos mezőnyt az időjárás ezúttal alaposan próbára tette. A kezdést jégeső nehezítette, a folytatást szél és hideg hőmérséklet, majd a végén már mindez páraként jelentkezett.

Az 1,5 kilométer úszásból, 40 kilométernyi kerékpározásból, 10 kilométeres futásból álló távon az esélyesek ötfős csoportja kerékpáron már meglépett, Bragmayer az üldözők között azonban nagyszerűen tartotta magát. Az utolsó számra a 12. helyen vágott neki, amelyet bravúrral meg is tartott. A magyar női triatlonosok közül ez a legjobb olimpiai helyezés, az eddigi csúcsot Edöcsény Nóra 2000-es szereplése jelentette, aki Sydneyben a 19. volt.

Bragmayer kiemelte: azzal a céllal érkezett Tokióba, hogy megdöntse Edöcsény magyar olimpiai rekordját, illetve azon belül inkább a legjobb tizenöt közé kerüljön. A plusz helyezést már ajándéknak tekinti. A vegyes váltóról elmondta: ő lesz a magyarok első embere, és akár egyszámjegyű helyezést is el tud képzelni.

A harmadik olimpiáján induló Kovács Zsófiát közben lekörözték, így 19 társához hasonlóan nem tudta befejezni a versenyt. Kovács elmondta: két napja meghúzta a vállát, így az úszás során berövidült a kartempója, az első szám pedig nagyon rosszul sikerült neki.

Hozzátette: most nagyon csalódott, de próbálja majd ezt az érzését mielőbb félretenni, hogy a szombati vegyes váltóra koncentráljon, társai és maga miatt is. „Jó kis versenyre van kilátás, jó kis csapatunk van” – mondta.

Az aranyérmet a 33 éves bermudai Flora Duffy szerezte meg nagy fölénnyel. Ez volt Bermuda első olimpiai aranyérme.

A férfiak versenyében hétfőn a magyarok közül Bicsák Bence a hetedik, Tóth Tamás pedig a 29. helyen végzett.

 

Újabb vereség kézilabdában

A magyar női kézilabda-válogatott második csoportmérkőzésén 33-27-re kikapott a braziloktól.

Júliusban, a felkészülés részeként kétszer is összecsapott egymással a két válogatott Siófokon, s mindkét edzőmeccset a magyarok nyerték, ez elsőn 34-31, a másodikon 24-23 lett a végeredmény. A tokiói torna első fordulójában a brazilok 24-24-es döntetlent játszottak az oroszokkal, míg Elek Gábor tanítványai 30-29-re kikaptak a franciától.

Az edzésen sérülést szenvedő csapatkapitány, Kovacsics Anikó helyére Kiss Nikoletta került be a meccskeretbe.

Az impozáns, ám teljesen üres Jojogi Nemzeti Sportcsarnokban egy magyar büntetővel kezdődött a találkozó, Klujber lövésével sikerült is megszerezni a vezetést. A brazilok támadásban bizonytalanul kezdtek, de aztán a mieink is visszaestek a kapu előtt, és a brazilok átvették a vezetést, sőt el is húzott, és hatgólos hátránnyal vágtunk bele a második félidőbe.

A dél-amerikaiak magabiztosan és szenvedélyesen, a magyarok bizonytalanul és tompán játszottak, így Janurik kapusbravúrjai ellenére tovább nőtt a különbség, és bár később sikerült valamelyest felzárkózni, de a brazilok nem inogtak meg, támadásban továbbra is hatékonyak maradtak, s az utolsó negyedórára fordulva látható volt, hogy csak a győzelmük mértéke lesz a kérdés. Az utolsó percekben a magyarok hetesből sem tudtak betalálni, a rivális biztosan tartotta előnyét, a vége pedig hatgólos magyar vereség lett.

„Nagyon szégyellem magam” – értékelte a mérkőzést Elek Gábor szövetségi kapitány. – „Nagyon sok negatívum volt ebben a mai találkozóban. Edzésen sokat beszélünk bizonyos szarvashibákról, amiket nem szabad elkövetni, és amikor ezek előjönnek, nyilvánvaló, hogy ezek nem a koncentráció legbiztosabb jelei. A hibákat ma terítetten raktuk fel a pályára.”

„Azt nyilvánvalóan nem lehet feltételezni a játékosokról, hogy nem akarnak, ezt tegyük is félre. De hogy mitől van bennük ez a gát, az jó kérdés. A kudarc persze közös, az enyém is, a szakmai stábé is” – mondta, hozzátéve, hogy „ezzel nagyon nehéz helyzetbe hoztuk magunkat a továbbjutást illetően, vagy talán még annál is nehezebbe”.

A magyar válogatott így két vereséggel áll a csoportban, s legközelebb csütörtökön lép pályára a címvédő orosz csapat ellen.

 

Vas Kata Blanka hatalmasat ment

A több szakágban is versenyző magyar hegyikerékpáros élete első olimpiáján a magyar kerékpársport eddigi legnagyobb sikerét vitte véghez, negyedik helyen végzett.

Pedig a verseny nem úgy indult, hogy a nemrég új csapatot találó, mindössze 19 éves magyar klasszis az élmezőnyben végezhet. Mindjárt az elején elesett, le kellett szállnia a kerékpárról, ezzel értékes másodperceket veszített.

Vas Kata Blanka nem adta fel, bár a verseny jelentős részében a hatodik és a kilencedik hely között tekert, hátránya folyamatosan csökkent. Az igazsághoz – és a terepversenyzés szépségeihez –hozzátartozik, hogy a pálya rendkívül sáros volt, nagyon csúszott, a magyar versenyzőnek ez kedvezett, nagyon szeret sárban versenyezni.

Időközben egyre biztosabbá vált, hogy a svájci Jolanda Neffet ezen a versenyen nem lehet legyőzni, hatalmas előnnyel vezetett, őt üldöző honfitársai, a későbbi ezüstérmes Sina Frei és a dobogó harmadik fokára fellépő Linda Indergand messze lemaradva követték. 

Itt érdemes megjegyezni, hogy amekkora bravúr Vas Kata Blanka negyedik helyezése, éppen akkora meglepetés az is, hogy a svájciak nem engedtek senki mást a dobogó közelébe, még a francia Loana Lecomte-ot sem, aki toronymagas esélyesként indult a versenyen. 

Miközben a svájciak egyre jobban húztak el a mezőnytől, úgy csökkent Vas Kata Blanka hátránya: Az utolsó kör kezdetén érezhető volt, hogy itt még akár a negyedik hely is meglehet, igaz, láthattuk azt is, hogy ahhoz nem akármilyen teljesítmény szükségeltetik. De ez a teljesítmény megvolt a magyar lányban: bátorságban, elszántságban és akaratban egyértelműen felülmúlta ellenfeleit, hátránya méterről méterre csökkent, és végül egyetlen üldözőtől sem zavartatva érkezett célba a dobogót kisajátító svájciak mögött, megelőzve a holland Terpstra, a már említett Lecomte és a brit Richards hármasát. A másik francia, a háromszoros világbajnok Pauline Ferrand-Prévot nagy meglepetésre csak a tizedik helyen futott be a célba, ami azt jelenti, hogy színesfémgyűjteményéből továbbra is hiányzik az olimpiai arany.

A verseny krónikájához hozzátartozik, hogy a japán rendezők, ahogy az országúti futamok során, most sem álltak a helyzet magaslatán, a pályát még nem sokkal a verseny kezdete előtt is átépítették, így a versenyzők szokatlan módon teljesen ismeretlen terepen vágtak neki a viadalnak. 

Vas Kata Blanka egy korábbi versenyen | Fotó: MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller

Befejezték a tollasozók

Krausz harmadik lett a csoportjában, Sárosi megsérült.

Krausz Gergely szoros csata végén elveszítette második mérkőzését, így csoportja utolsó helyén zárt. 

Az ötkarikás játékok történetének első férfi magyar tollaslabdázója vasárnap két szettben kikapott a világranglistán ötödik indonéz Anthony Sinisuka Gintingtől. Kedden az orosz Szergej Szirant ellen lépett pályára a 23-szoros magyar bajnok játékosa.

Az orosznak 48 percre volt szüksége a győzelemhez, igaz, mindkét játszmában kemény küzdelemre kényszerült a világranglistán mindössze 94. magyar játékos ellen. 

Ezzel véget értek a tokiói játékok a magyar tollaslabdázók számára, mivel Sárosi Laura második találkozója előtt kedden Achilles-ín-szakadás miatt visszalépett a további szerepléstől.

„Csalódott vagyok. Egy sérülés sosem jön jókor, de most végképp nem. Ugyanakkor örülök, hogy egy meccset tudtam legalább játszani” – mondta Sárosi, aki három-négy hét pihenő után kezdheti meg a gyógytornát.

 

Sérülten is dobogóközelben

Márton Anna a negyedik helyen végzett a női kardozók mezőnyében, annak ellenére, hogy már az első asszójában megsérült.

A BVSC-Zugló 2015-ben világbajnoki bronzérmes, 2016-ban Eb-második, 2019-ben Eb-harmadik vívója az esti helyosztón Manon Brunet-vel csapott össze. A csapatban 2018-ban világbajnok francia mozgott dinamikusabban, ennek eredményeként magabiztosan, 15-6-ra győzött.

Márton úgy küzdötte végig a napot, hogy az első mérkőzésén egy rossz mozdulatnál kiugrott a bal térde, felkészülését is sérülések hátráltatták, így nyugodtan kijelenthetjük, hogy negyedik helyezése igazi bravúr. A verseny kettős orosz győzelmet hozott, a döntőt Szofija Pozdnyakova és Szofija Velikaja vívták, Pozdnyakova 15-11-re győzött.

 

Nincs helyezés a tatamin

Özbas Szofi és Ungvári Attila is kiesett.

A nők 63 kilogrammos súlycsoportjában az első olimpiáján szereplő Özbas Szofi – aki minden utánpótlás-korosztályban volt Európa-bajnok – a 32 között a vb-bronzérmes német Martyna Trajdos ellen még győzött, de sajnos a negyeddöntőbe jutásért az olasz Maria Centracchio már túl nagy falatnak bizonyult: a 19 éves magyar versenyző így helyezetlenül zárt, de minden bizonnyal sok olimpián szurkolhatunk még neki.

81 kilós férfi versenyzőnknek, Ungvári Attilának a 64 közé jutásért tatamira kellett lépnie az ötszörös Afrika-bajnok egyiptomi Mohamed Abdelaallal csapott össze, és a hosszabbításban megkapta harmadik intését is, így elbúcsúzott a tokiói tatamitól. 

Magyarok a döntőben 

A mai napon is lesz kiért szorítani a medencében. Hárman már döntőbe jutottak és többen is most kezdik meg szereplésüket az idei öt karikás játékokon.

A címvédő Hosszú Katinka a hetedik idővel bejutott a 200 méter vegyes szerdai fináléjába a hajnali elődöntőből.

A férfiaknál 200 méter pillangón a világcsúcstartó és toronymagas esélyes Milák kétséget sem hagyott afelől, hogy ez az ő felségterülete, és a Honvéd SE 21 éves versenyzője több mint 2 másodperccel verte a második helyezettet. Kenderesi ötödikként kvalifikálta magát a döntőbe úgy, hogy a táv háromnegyedénél még nyolcadikként fordult, azonban parádés hajrájával másodikként csapott a célba a futamában. A finálét közép-európai idő szerint szerdán 3.49-kor rendezik.

Lapunk megjelenésekor rendezik az előfutamokat, ahol a férfi 100 méter gyorsban Szabó Szebasztiánért és Németh Nándorért izgulhatunk.

Továbbá női 200 méter pillangón Hosszú Katinka és Kapás Boglárka indul.

A férfiaknál 4×200 méteres gyorsváltóban szoríthatunk a hazai csapatért, majd a 800 méteres férfi távon Kalmár Ákos versenyez. 

A szerdai előfutamon Telegdy Ádám 200 méter háton, az utolsó olimpiáján résztvevő Cseh László és az idén debütáló Kós Hubert 200 méter vegyesen száll versenybe. A nőknél 4×200 méteres váltóban szurkolhatunk a magyar csapatnak és egyéniben 200 méter mellen Békési Eszternek.

Ma hajnalban négy nemben rendeztek döntőt, amelyben magyarok nem indultak. 

A férfi 200 méter gyors olimpiai bajnoka a brit Thomas Dean lett, míg 100 méter háton az orosz Jevgenyij Rilov ért célba először. A nőknél 100 méter háton az ausztrál Kylee McKeown olimpiai csúccsal győzött, 100 méter mellen a szemtelenül fiatal amerikai Lydia Jacoby utasította maga mögé a mezőnyt.

 

Mészáros és Péni hetedik

A hetedik helyen végzett a Mészáros Eszter, Péni István kettős a légpuskások vegyescsapat-versenyében. Az olimpián most bemutatkozó számban a magyar duó 627,9 körös eredménnyel a nyolcadik helyen került be a középdöntőbe, ahol 414,6 körös teljesítménye nem volt elég a legjobb négy közé jutáshoz. Ahhoz, hogy éremért lőhessenek, a magyaroknak 417,1 körre lett volna szükségük.

 

Berecz a második helyen kezdett

Két magyar vitorlázó, a Finndingiben szereplő Berecz Zsombor és a Laser Radialban induló Érdi Mária is másodikként zárta keddi első futamát a tokiói olimpián. A világ- és Európa-bajnok Berecz – akit egy török rivális előzött meg – ezzel mutatkozott be a japán fővárosban. A versenyszám második, ugyancsak keddre tervezett futamát elhalasztották. A korosztályos világ- és Európa-bajnok Érdi – aki a második keddi futamban a 17. helyen ért célba – hat futam után a 14. helyen áll. Laser Standardban Vadnai Benjamin 15., majd a 16. lett keddi futamaiban, öt futam után összesítésben a 16. helyen áll, míg harmadik keddi futamát elhalasztották.

 

Kiesett a lánggyújtó

A világranglista második helyén álló Oszaka Naomi két játszmában kikapott a cseh Marketa Vondrousovától a tokiói olimpia női tenisztornájának keddi nyolcaddöntőjében. A pénteki nyitóünnepségen az ötkarikás lángot meggyújtó hazai kedvenc 24 perc alatt 6:1-re bukta el az első szettet. A folytatásban valamelyest feljavult, ám a végjátékban ismét sokat hibázott, így 1 óra 8 perc alatt, 6:1, 6:4 arányban veszítette el az összecsapást. Vondrousova a harmadik meccslabdáját értékesítette.

 

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink