Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Kamionosok vékony jégen

Létrehozva:

Recenzió a Vertigo Média által forgalmazott Jeges pokol című filmről.

Liam Neeson újabb lehetetlen küldetésben csillogtatja meg akcióhős imázsát: ezúttal kamionsofőrt alakít, akinek át kell szelnie a befagyott sarkköri óceánt, hogy megmentsen egy gyémántbánya mélyén rekedt tucatnyi bányászt a biztos haláltól. Az ideje egyre fogy, miközben vékony jégen kell egy több tonnás batárral Halálos irambant játszania.

A színész, aki eljátszotta Oskar Schindlert (ezért Oscarra is jelölték) és Qui-Gon Jinn jedilovagot a Csillagok háborújában, állítása szerint sosem tekintett magára akcióhősként, még ma, 69 évesen sem érti, miért folyton őt akarják a világgal szembeszálló magányos hős szerepére. Pedig hosszan sorolhatnánk emlékezetes alakításait, a híres Elrabolva filmektől – amelyek a „Megkereslek, megtalállak, és megöllek” mémeket adták nekünk – a Dermesztő hajszán át a Fehér pokolig. Vezetett már hókotrót, ölt metrón és repülőn is – mit neki kamion! Állt bosszút a lányáért, a fiáért, most épp a testvéréért küzd. Jól bírja a hideget: volt már vadász Alaszkában, gondnok egy coloradói síparadicsomban, most épp a norvég kamionos reality profi sofőrjeit megszégyenítően rongyol a jégen. 

A Jeges pokolt Jonathan Hensleigh írta és rendezte, akinek a Die Hard 3-at, az Armageddont, és a Con Air – A fegyencjáratot is köszönhetjük, és ismét derekas munkát végzett. Viszonylag kevés trükkfelvétellel és annál több közeli dulakodással oldotta meg, hogy a szürreális sztori valóságosabbnak érződjön, mert könnyebb lenne kamionnal egy vulkánon áthajtani, mint a folyton repedező jégen. Erről a sofőrök vezetője szerepében feltűnő, kiváló Laurence Fishburne is mesélhetne. 

És ha az út önmagában nem lenne elég veszélyes, a bányatársaság velük küldött embere azt a feladatot kapta, hogy szabotálja a mentőakciót. Benjamin Walker (akit hamarosan az Amazon nagyszabású Gyűrűk Ura sorozatában láthatunk) annyira tenyérbemászóan jól játssza a téglát, alig várjuk, hogy Liam Neeson palacsintát csináljon belőle. Remek karakter még a vagány indián sofőr csaj (Amber Midthunder), aki driftelve parkol kamionnal, és mivel a tesója is a bányában rekedt, kész minden lavinán és rozoga függőhídon átgázolni, hogy megmentse. Nagy figura Neeson filmbeli öccse (Marcus Thomas) is, aki látszólag olyan, mint egy óriásbébi, mégis úgy szerel meg bármit, mint MacGyver.

A film igazán hűsítő másfél órás kikapcsolódást nyújt, bár az utolsó percig kiszámítható, de ha félretesszük a hitetlenkedésünket, úgy el tudunk merülni benne, mint 40 tonnás pótkocsis kamion a kanadai sarkkör jeges vízében.

Bálint Orsolya

Legnépszerűbb cikkeink