Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Öngóllal nyertek a franciák

Létrehozva:

Fotó: AFP / Pool / Matthias Schrader

A Franciaország–Németország mérkőzés volt az Európa-bajnokság első igazi szuperrangadója.

Miután a portugálok – sajnos – hozták a kötelezőt, és a végjátékban bedarálták a becsülettel küzdő magyar válogatottat, a csoport két másik gárdája számára az volt a tét, ki zárkózik fel átmenetileg Cristiano Ronaldóék mellé. Egyik válogatott sem bízta a véletlenre a dolgot, a lehető legerősebb kezdőcsapatukkal álltak ki a mérkőzésre. Karim Benzema nagyon hosszú idő után húzhatta magára a címeres mezt, ezzel pedig a franciák gyakorlatilag gyenge pont nélkül látogattak Münchenbe – igaz, sok csapat örülne egy Giroud kaliberű támadónak is… 

Az első húsz percben csapongó mérkőzést láthattunk: a németek valamivel kezdeményezőbben léptek fel, a franciák viszont hamarosan átvették a játék irányítását, és a félidő feléhez közeledve meg is szerezték a vezetést: Paul Pogba tanári keresztlabdája után Lucas Hernandez lőtt erőből középre, a németek rehabilitált középhátvédje, a felszabadítani kívánó Mats Hummels pedig olyan szerencsétlenül ért a labdába, hogy az egyenesen a pipában landolt. Aligha így szeretett volna visszatérni a Nationalelfbe. (Ezzel egyébként az Európa-bajnokság góllövőlistáját három találattal bizonyos Öngól vezeti…)

A folytatásban a franciák egy kicsit visszaálltak, nehéz eldönteni, hogy a fokozódó német nyomásnak vagy Didier Deschamps taktikai utasításának köszönhetően – az mindenestre vitathatatlan, hogy nem nehéz úgy kontrafocit játszani, ha egy csapatnak olyan sebességű támadói vannak, mint a remek formában lévő Kylian Mbappé. Az ő kiugrása után a második félidőben a franciák még egy gólt szereztek – a fiatal csatár passza után Benzema centerezett az üres kapuba –, a VAR viszont érvénytelenítette a találatot: apró, de egyértelmű les volt. Előtte a Juventus középpályása, Adrien Rabiot is kapufáig jutott, a túloldalon pedig főleg Serge Gnabry volt aktív – kétszer is centimétereken múlott, hogy nem tudott egyenlíteni.

A franciák kiélezett mérkőzésen arattak szoros, de igazságos győzelmet, nagy lépést téve ezzel a csoportelsőség felé, amihez lesz még néhány szava a portugáloknak, és bízzunk benne, a mieinknek is. A németek sem tűntek reménytelennek az elmúlt időszak apró bizonytalankodásai után, ez a francia csapat jelen pillanatban talán pont ennyivel jobb náluk. Az egyenes kieséses szakaszban pedig – ha egyáltalán mindkét csapat eljut addig – már nagyon sok minden befolyásolhatja az aktuális esélyeket.

Legnépszerűbb cikkeink