Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Vizsgálják Kolumbusz származását

Létrehozva:

Kolumbusz partra száll az Újvilágban | Forrás: Kongresszusi Könyvtár

Spanyol kutatók kezdték el vizsgálni, hogy Kolumbusz Kristóf milyen származású lehet valójában.

A kérdés évszázados vita, mert az amerikai kontinens felfedezőjeként számon tartott utazó különböző elméletek szerint olasz, spanyol vagy portugál származású is lehet, bár a legtöbb történész egyetért abban, hogy Kolumbusz 1451-ben, az akkor független Genovai Köztársaságban született – írja a Qubit. 

A Granadai Egyetemen tevékenykedő José Antonio Lorent, a DNS-vizsgálatot is vezető kutatócsapat tagja azt mondja, nincs kétsége Kolumbusz olasz származását illetően. „Ezt végre objektív adatokkal is alátámaszthatjuk” – mondta a Guardiannek. A spanyol egyetemen nemrég találkoztak az egyes elméletek hívői, akik szerint lehet, hogy Genova helyett Valenciában, Galíciában, Mallorcán, esetleg Portugália Alentejo régiójában született a felfedező. 

„Remélem, a kutatás során végérvényesen kimondhatjuk, hogy Kolumbusz nem genovai tengerész, hanem spanyol nemes volt” – mondta a lapnak egy másik kutató, Alfonso Sanz, aki a fenti példáktól eltérően azt vallja, hogy a felfedező a közép-spanyolországi Guadalajara tartományban található Espinosa de Henares községében született. A kutatás során azokat az apró DNS-mintákat vizsgálják majd, amelyeket Kolumbusz mellett fia, Fernando és bátyja, Diego utolsó maradványainak tartanak, és a mintákat egymástól független laboratóriumokban elemzik majd Európa- és Amerika-szerte. Az biztos, hogy a portugál és spanyol zászló alatt is hajózó Kolumbusz a spanyolországi Valladolidban halt meg 1506-ban, de néhány évtizeddel később kívánsága szerint a Karib-tengeren fekvő, általa felfedezett Hispaniola szigetén temették újra, ahol ma Haiti és a Dominikai Köztársaság található. Maradványait 1795-ben Kubába, majd 1898-ban Sevillába szállították. A DNS-mintákat közel 17 évvel ezelőtt, 2004-ben és 2005-ben gyűjtötték be a kutatók. Akkor el is kezdődtek a vizsgálatok és elemzések, de a technika még nem volt annyira kifinomult, hogy be is tudják azt fejezni, ezért félbehagyták a projektet: attól tartottak, hogy az akkor még kevésbé fejlett DNS-vizsgálati technológiák miatt elpazarolják az értékes mintákat.

Qubit / Guardian / PH

Legnépszerűbb cikkeink