Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Aranynyelvű múmiát találtak Egyiptomban

Létrehozva:

Képünk illusztráció

Az Alexandria külterületén található szentélyből előkerült nyelv a beszédben segítette volna az elhunytat a túlvilágon.

Az egyiptomi Alexandria külterületén található szentélyben dolgozó régészek tizenhat sírkamrát találtak – közölte az egyiptomi turisztikai és archeológiai minisztérium még a múlt héten. A sírkamrák közül legalább az egyik emberi koponyát tartalmazott, melynek állcsontjába egy aranyból készült nyelvimplantátumot helyezett el valaki. A nyelv aranyfóliából készült, a célja pedig valószínűleg annak biztosítása volt, hogy az elhunyt képes legyen „beszélni a túlvilágon”.

A leletet Tapozirisz Magna templomában fedezték fel, amely Alexandria délnyugati külterületén található, Egyiptom mediterrán tengerpartján. A régészek más leleteket is találtak, köztük egy temetkezési maszkot, koszorú alakban elrendezett aranypelyhekkel, és aranyozott díszítéseket, amelyek Oziriszt, a halottak ősi egyiptomi istenét ábrázolják. A fáraók idején az aranyat gyakran használtak az olyan uralkodók temetési maszkjainak díszítésére, mint Tutenhamon király. Hasonlóképpen aranyba foglalták olykor a halottak ujjait és lábujjait is.

„Aranynyelveket korábban is találtak az egyiptomi maradványokban” – mondta Jennifer Houser Wegner, az egyiptomi leletek kurátora. – „Az egyiptomiak számára az arany olyan anyag volt, amely az örökkévalóság tulajdonságaival rendelkezett, mivel soha nem romlik le, és örökké ragyogó marad – tette hozzá dr. Wegner.

A most előkéerült múmiák egyébként nem voltak különösebben jóbb állapotban. Több mint 2000 évvel ezelőtti időszaból származnak, amikor Egyiptomot a makedónok, később pedig a rómaiak irányították. Maga a templom a jelek szerint, IV. Ptolemaiosz makedón származású fáraó uralkodása alatt épült, aki a krisztus előtt harmadik században uralkodott Egyiptomban.

Kleopátra királynő, aki krisztus előtt 30-ban bekövetkezett haláláig körülbelül két évtizeden át uralkodott, a Ptolemaiosz-dinasztia utolsó uralkodója volt, a rómaiak tőle vették át a hatalmat. A templomban az arcát ábrázoló érméket is találtak.

Az aranynyelv a ptolemaioszi és a római korban nem volt ritka az elit temetésében – mondta Lorelei H. Corcoran, a Memphisi Egyetem Egyiptomi Művészeti és Régészeti Intézetének igazgatója.

(The New York Times)

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink