Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A teljes népességben öt, a biztos szavazóknál 3% a Fidesz hátránya

Létrehozva:

A közös lista újabb 3 pontot dob az ellenzék támogatottságán.

  1. január második felében az Idea Intézet mérése szerint az ellenzéki pártok egyesített listája stabilan, 5 százalékponttal vezet a Fidesz–KDNP listájával szemben – közölte az Idea Intézet.
  • A közvéleménykutató szerint az előzőre 39, az utóbbira a teljes népesség 34 százaléka szavazna.
  • A kérdezettek 16 százaléka nem tud, vagy nem akar választani a listák között.
  • 4 százalékuk pedig semmiképp sem menne el szavazni.

Az ellenzéken és a kormányon kívüli kisebb pártok támogatottsága 3–3 százalék, ami külön-külön nem eredményez parlamenti mandátumot, azonban (értékes) szavazatokat vehet el a két egymással versengő politikai tömbtől.

A biztos szavazó pártot választók körében, a Fidesz–KDNP és az ellenzéki pártok közös listája között szűkebb a különbség (44 vs 47%), ami a kormánypárti szavazók magas politikai aktivitásának és elköteleződésének köszönhető. Ebben a szűk választói rétegben a két kisebb parlamenten kívüli párt együttesen 7 százalékot szerez, úgy, hogy a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 4, a Mi Hazánk pedig 3 százalékos támogatottsággal rendelkezik. 

A pártokat külön-külön vizsgálva a Fidesz-KDNP a legerősebb, de az Idea intézet állítása szerint az ellenzéki pártok szimpatizánsai többen vannak, sőt a közös lista állítása önmagában 3 százalékkal emeli az ellenzék támogatottságát.

 

Legnépszerűbb cikkeink