Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A MÚOSZ is kiállt a Klubrádióért

Létrehozva:

Képünk illusztráció/Forrás: Shutterstock

Szerintük meg kell hosszabbítani az adó engedélyét. 

Az elmúlt hetekben olyan hatósági lépések történtek a Klubrádió frekvenciapályázata ügyében, amelyek az érdemi döntés elhúzódását, és vele a Klubrádió elnémulását vetítik előre – szólalt fel a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) a Klubrádióért. Szerintük a jog és a közérdek is amellett szól, hogy a – mielőbbi – végleges döntésig az adó engedélyét meg kell hosszabbítani – írta a MÚOSZ a közleményében.

A magyar újságírók szövetsége szerint az elmúlt évek sajátos frekvenciaosztási gyakorlata következtében mára a Klubrádió maradt az egyetlen olyan, viszonylag széles elérésű – bár nem országos, csak regionális – közéleti adó a magyar éterben, amelynek szerkesztésében nem érvényesül kormányzati befolyás. “Ez a helyzet már önmagában sérti az állampolgárok sokszínű és pártatlan tájékozódáshoz való alapjogát, és megkérdőjelezi annak a kormányzati állításnak a hitelességét, amely szerint Magyarországon a média minden szegmensében kormánykritikus túlsúly érvényesül (a rádiózásban jelenleg is egyértelmű a kormánypárti adók hegemóniája – a Klubrádió elnémításával a súlyuk 100 százalékra nőne, ami teljességgel példátlan lenne Európában)” -írták.

A MÚOSZ kitér arra, hogy az alkotmány a sokszínű és pártatlan tájékoztatást nevezi a hazai médiarendszer legfőbb alkotmányos feladatának. “Ezt a funkciót, illetve a jogbiztonságot elsődlegesen az szolgálná, ha a Klubrádió frekvenciapályázatáról még azelőtt születne végleges (pozitív) döntés, mielőtt a jelenlegi sugárzási engedély lejár. A médiahatóság helyzetét nagyban megkönnyítené, ha figyelembe venné, hogy olyan súlyú adminisztratív hibákat, amelyek miatt a Klubrádió engedélyét nem hosszabbították meg automatikusan, számos kormánypárti rádióadónak elnéztek a közelmúltban”-írták.

A MÚOSZ szerint egy adminisztrációs hiba nem lehet elegendő ok egy alkotmányos előírás megsértésére.

“Magyarország ellen a nyilvánosság szűkítése, a közmédia piactorzító magatartása és a Fidesz-barát sajtó állami hirdetések útján történő illegális finanszírozása miatt jelenleg is több uniós eljárás zajlik, a jogállamisági mechanizmus életbe lépése nyomán immár a hazánknak járó uniós támogatások elapadásával fenyegetve. Amennyiben a Klubrádiót, vagyis az utolsó kormányfüggetlen közéleti adót a hatalom hatósági eszközökkel lekapcsolja, nem marad érve amellett az állítása mellett, hogy a magyar sajtó szabad, a kormányzat pedig nem törekszik a kritikus hangok elhallgattatására”-írták.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a budapesti FM 92,9 MHz közösségi rádiós frekvencia használatára vonatkozó pályázat lebonyolítását január közepén felfüggesztette – írta meg a Media1. A frekvenciáért hárman indultak, a Közösségi Rádiózásért Egyesület, az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft., illetve a Klubrádió, ami jelenleg ezen a frekvencián sugároz. A Media1 korábban arról is írt, hogy az eljárás felfüggesztése nem jelenti azt, hogy a Klubrádió február 14. után tovább használhatja a frekvenciáját.

A Klubrádió ezzel kapcsolatos közleményében azt írta, 2011 és 2013 között összesen nyolc bírósági ítélet született olyan törvénysértések miatt, amelyeket az egypárti összetételű Médiatanács követett el a Klubrádióval szemben annak érdekében, hogy megfossza frekvenciájától és ezáltal elhallgattassa – írták.

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink