Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

Két hajót is lefoglalt Indoznézia illegális olajáttöltés miatt

Létrehozva:

Egy iráni és egy panamai olajszállító tartályhajót foglaltak le a gyanu miatt. 

Az iráni zászló alatt hajózó Horse és a panamai Frea tartályhajót a Borneó indonéziai részén található Nyugat-Kalimantan tartomány partjai előtt foglalták le a hatóságok.

Pramadita szerint a tankereket egy sor jogszabály megsértésével gyanúsítják. Mint mondta, a hajók a többi között nem vonták fel a zászlókat, kikapcsolták az azonosításukat szolgáló jeladóikat, illegálisan horgonyoztak le, illetve töltöttek át olajat a két tanker között, aminek következtében olajszennyezés is történt.

Az indonéziai tengerészeti hatóságok Batam szigetére kísérték a két tankert a további nyomozás lefolytatása érdekében.Az Egyesült Államok szankciói súlyosan érintették az iráni olajexportot, különösen amióta Donald Trump volt amerikai elnök 2018-ban kiléptette országát az iráni nukleáris programra vonatkozó, többhatalmi atomalkuból, és ismét széles körű büntetőintézkedésekkel sújtotta az iszlám köztársaságot. A szankciók komoly bevételi forrástól fosztották meg az évek óta gyengélkedő iráni gazdaságot. Teherán ezért a feketepiacon próbálja értékesíteni olaját, illetve a szintén amerikai szankciós nyomás alatt álló Venezuelával üzletel.

Az iráni állam tulajdonában lévő tankerek rendre kikapcsolják az azonosításukat szolgáló jeladóikat, hogy ezzel elkendőzzék, hová szállítják rakományukat. Elemzők szerint ezek a hajók a szankciók megkerülése céljából gyakran áttöltik az olajat más tankerekre, hogy azok aztán látszólag legálisan túladhassanak a rakományon. Joe Biden amerikai elnök beiktatása után Irán változást remél az Egyesült Államok közel-keleti politikájában.

(mti)

 

 

Legnépszerűbb cikkeink