Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Indonéziában elsőként az elnököt oltották

Létrehozva:

Az államfőt a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó CoronaVac nevű vakcinájának első dózisával oltották be a jakartai elnöki palotában. Az elnök ezzel az oltás biztonságosságáról akarta meggyőzni az embereket.

Az oltási kampányban elsőbbséget az egészségügyi dolgozók, közalkalmazottak és más veszélyeztetett csoportokba tartozók élveznek. Az oltás ingyenes minden indonéz állampolgár számára.

Budi Gunadi Sadikin, indonéz egészségügyi tárcavezető közölte, hogy 181,5 millió embert, vagyis a lakosság nagyjából 67 százalékát kell beoltani a nyájimmunitás eléréséhez. Ez csaknem 427 millió adag vakcinát jelent 15 százalékos selejt rátát beleszámítva.

Sadikin ugyanakkor elismerte, hogy hiányosságok vannak az oltóanyag megfelelő tárolásával és kiszállításával kapcsolatban, a vakcina ugyanis mélyhűtést igényel.

Az indonéz élelmiszeripari és gyógyszerfelügyeleti hatóság hétfőn hagyta jóvá a CoronaVac vészhelyzeti alkalmazását, miután az indonéziai iszlám vallástudósok (uléma) tanácsa a múlt héten vallási előírásoknak megfelelőnek, azaz “halalnak” minősítette az oltóanyagot.

Indonézia mintegy 270 millió lakossal a világ negyedik legnépesebb országa, valamint a legnépesebb muszlim többségű ország. Délkelet-Ázsiában ott található a legtöbb koronavírus-fertőzött. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb összesítése szerint a regisztrált fertőzöttek száma a 846 765, a haláleseteké pedig 24 645. A gyógyultak száma 695 807.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink