Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Közel 500 embert oltanak be csütörtökön a Pesti úti idősotthonban

Létrehozva:

Forrás: shutterstock

Pécsre és Miskolcra is jutott a vakcinából.

Az idősotthonokban is elkezdődött a koronavírus elleni védőoltások beadása, elsőként az ország négy legnagyobb létszámú bentlakásos intézményében kapják meg a vakcinát – hangzott el az M1 csütörtök délutáni Híradójában.

Csütörtök reggel a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonba is megérkeztek a vakcinák. Az M1 tudósítója a helyszínről elmondta: az intézményben 479-en kapják meg az oltást csütörtökön.

Sára Botond, a Fővárosi Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott arra emlékeztetett, hogy az otthonból tavasszal több mint 300 embert kellett kórházba vinni, 55-en pedig belehaltak a fertőzésbe. A Pesti úton három oltóponton kezdték meg az érintettek oltását. A főváros két legnagyobb intézményében összesen mintegy ezren jelentkeztek az oltásra.

Gy. Németh Erzsébet megjegyezte, hogy nagyon későn, szerda délben kapott értesítést az intézmény az oltásról, vagyis 24 órájuk sem volt, hogy felkészüljenek. Ennek ellenére a lakók és a dolgozók 70 százalékát sikerült meggyőzni arról, hogy az oltás az ő érdeküket szolgálja. A főpolgármester-helyettes hozzátette: ezzel együtt fontosnak tartaná, hogy a következő időszakban hamarabb értesítsék az intézményeket az oltásról.

A fővárosi Olajág Otthon Bánkút utcai épületének mintegy 400 lakója és a dolgozók háromnegyede is úgy döntött, már az első körben beoltatja magát. Szirmai Viktor, az intézmény főigazgatója az M1-nek arról beszélt, hogy a korlátozásokkal és a közös felelősségvállalással eddig sikerült megvédeni a bentlakó időseket a fertőzéstől.

Két vidéki szociális intézményben is elkezdődött az oltás csütörtökön. Pécsen a Baptista Szolgálat Szeretetotthonában több mint 70 dolgozót és 23 idős lakót oltanak be, a miskolci Őszi Napsugár Otthonnál pedig 27 dolgozó és 101 lakó kérte az oltást. Az idősotthonban a lakóknak és a dolgozóknak is a harmada már átesett a fertőzésen, az ott lakók nagy része mozgásképtelen, önmagáról gondoskodni képtelen, ezért őket a szobájukban kell beoltani.

Legnépszerűbb cikkeink