Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Állandó lakói lettek a medvék Nógrád megyének

Létrehozva:

Képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Az elmúlt években a Heves és Nógrád megye északi részén tapasztaltak arra engednek következtetni, hogy a faj megtalálta élőhelyét nálunk, immár folyamatosan jelen van.

Tavaly Nógrád megyében több esetben is észleltek barna medvét – írja a nool.hu

Először április közepén, a nyikom-bérci Gortva birtok közelében készült vadkamera-felvétel egy anyamedvéről és bocsairól, egy hónappal később pedig valószínűleg ugyanezt a medvecsaládot látták Etes és Ságújfalu között lévő erdős területen. Június végén Érsekvadkert erdős területén fotóztak le egy barna medvét, melynek észlelését később a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága is megerősített. Júliusban Szanda bánya területén bukkantak egy medve talpnyomára, szeptember elején pedig egy fiatal nő találta szembe magát egy példánnyal Szente egyik erdős területén.

Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) zoológiai szakreferense a magyarmezogazdasag.hu internetes portálnak elmondta: napjainkban az oly divatos terepkerékpározás során sokkal nagyobb az esély a nagyragadozókkal való találkozásra, mint gyalogtúrákon, ezért a biciklistáknak sem árt felkészülniük egy-egy ilyen esetre.

A farkas is egyre stabilabb állományban fordul elő Észak-Magyarországon, de felbukkanhat már az Alföldön éppúgy, mint a Dunántúlon. Februárban a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság felmérést készített arról, hány nagyragadozó található a szervezet fennhatósága alá tartozó területen. Egy bükki vadászat során 11 farkast is megfigyeltek.

Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) zoológiai szakreferense szerint ha farkassal találkozunk, igyekezzünk nyugodtak maradni, hiszen e ritka alkalom az ember számára felejthetetlen élményt jelenthet. Semmiképp ne próbáljunk elszaladni előle. Amennyiben zavaró a közelsége, igyekezzünk lassan, az állatot állandóan szemmel tartva, folyamatosan távolodni. Általában, ha a farkasra rákiabálnak vagy tapsolnak, rögvest menekülőre fogja, de soha nem szabad üldözőbe venni, mert az védekezést, kiszámíthatatlan agressziót válthat ki belőle.

Különösen veszélyes, ha a fiatal állatot magunkhoz csalogatjuk vagy etetni kezdjük. Komoly konfliktus a farkas és a kutya találkozása, ezért sem szabad hű társunkat szabadon engedni a kirándulások során. Amennyiben a természetben farkast észlelünk vagy a fajhoz kapcsolódó életnyomokat találunk, minél hamarabb vegyük fel a kapcsolatot a területileg illetékes nemzeti park igazgatóságával.

 

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink