Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Texas szerint háttéralkut kötött a Google és a Facebook, pert indítottak

Létrehozva:

Forrás: Unsplash

Ha bizonyítják, hogy a két cég megegyezése korlátozta a piac működését, annak büntetőjogi következménye lehet.

Újabb pert indítottak a Google ellen, ezúttal Texas állam a felperes, írja az Index. Texas és az Egyesült Államok további kilenc államának főügyészei azzal vádolják a keresőóriást, hogy a Facebookot lefizetve kerültek monopolhelyzetbe az online hirdetések piacán. Ha ezt sikerül bizonyítani, a vád ezúttal nemcsak versenyjogi, de büntetőjogi következményekkel járhat.

A „header bidding” nevű szolgáltatással a reklámhordozó oldalak maguk választhatták ki azt a hirdetési rendszert, amelyik a legtöbbet fizeti a felületükért. Ez azt jelentette, hogy a Google online hirdetési rendszerének más rendszerekkel kellett versengenie, és támadásnak vették, amikor a Facebook bejelentette, hogy csatlakozik a licitrendszerhez.

A texasi főügyész által benyújtott belső dokumentumok szerint azonban a Facebook 2018 szeptemberében megegyezett a Google-lel: kivonult a licitálásból, ennek fejében fix részesedést kapott a Google által megvásárolt felületekből. A két cég így felhajtotta a hirdetési árakat és felosztotta a piacot.

A szerdán indult per az eddigiektől annyiban különbözik, hogy időigényesebb egy vállalat monopóliumra törekvését és gyakorlatát bizonyítani, mint két cég piacot korlátozó megegyezését. Utóbbit külön tiltja a törvény, ennek bizonyításával gyakorlatilag lezártnak tekinthető az ügy.

A Google közlése szerint a megegyezésben semmi illegális nincs, a Facebook egyike a Google Open Bidding programjában részt vevő 25 cégnek, és nem részesül előnyös bánásmódban.

A Politico értesülései szerint a Google ellen még ezen a héten újabb pert indítanak amerikai államok az internetes keresési monopóliumuk miatt.

Legnépszerűbb cikkeink