Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Súlyos mentális panaszok sújtják a görög szigeteken élő menekülteket

Létrehozva:

Képünk illusztráció. / Forrás: MTI/AP

A helyzetüket csak tovább rontja a koronavírus-járvány.

Súlyos mentális panaszok sújtják az égei-tengeri görög szigeteken átmeneti szálláshelyeken lévő menekülteket – hívta fel a figyelmet csütörtökön ismertetett jelentésében az International Rescue Committee (IRC) nevű globális segélyszervezet.

A helyzetet csak tovább rontja a koronavírus-járvány. A menekülttáborokban elrendelt karantén nyomán az IRC szerint 71 százalékkal nőtt a pszichés panaszok előfordulása. Azon esetek száma pedig, amikor az emberek önmagukban tesznek kárt, 66 százalékkal növekedett.

A karantén-előírások arra kényszerítették a menedékkérőket, hogy a veszélyes, illetve egészségtelen körülmények között működő táborok területén maradjanak, ahol az embereknek gyakran sorba kell állniuk az élelmiszerért vagy a piszkos mosdókra várva, amelyekben lehetetlen megfelelő távolságot tartani egymástól.

A jelentés az IRC pszichológusai által 2018. március és 2020. október között összegyűjtött adatokon alapszik. Az IRC szakértői 904 embert figyeltek meg Leszbosz, Számosz és Híosz szigetein. Az alanyok 35 százaléka öngyilkossági gondolatokról számolt be, míg 41 százalékuk poszttraumás stressz szindrómában szenvedett.

 (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink