Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Átszervezik a kutatási hálózatot

Létrehozva:

Nem minden érintett van megelégedve a kutatóintézetek átszervezésével. Zalányi Viktória, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) főtitkára azonban közölte a Magyar Nemzettel, jelentős többletforrást kapnak a kutatóintézetek, több mint kétszer annyi pénzből gazdálkodhatnak jövőre, mint az idén.

A napilap szombati számában megjelent cikk szerint a főtitkár elmondta, hogy a jelenleg zajló szervezeti átalakításoktól felesleges tartani, hiszen a három intézet önállósítása a speciális feladataik ellátásához szükséges optimális működésüket támogatja.

Zalányi Viktória sértettségből eredő meggondolatlan lépésnek nevezte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Balatoni Limnológiai Intézetét érintő átszervezés kritizálását. A főtitkárt annak kapcsán kereste meg a Magyar Nemzet, hogy az intézet érintett igazgatója a minap lesújtóan nyilatkozott a változásról.

Az ELKH irányító testülete november végén hozott döntést arról, hogy három, jelenleg egy-egy kutatóközponthoz tartozó intézet kiválik a központból, és tevékenységét a kutatóhálózat részeként, de immár önálló kutatóhelyként folytatja. A döntés az Agrártudományi Kutatóközpont Állatorvos-tudományi Intézetét, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Geodéziai és Geofizikai Intézetét, valamint az Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetét érinti.

A Balatoni Limnológiai Intézetet vezető Jordán Ferenc a Válasz online-nak adott interjújában kiállt az átalakítás ellen, szerinte ugyanis a leválasztás a nemzetközi partnerek és a pályázati lehetőségek elvesztéséhez, illetve az elmúlt években elért eredményeik szétveréséhez vezet.

Zalányi Viktória úgy reagált: meglepte őket a bíráló nyilatkozat.

„Jordán Ferenc szókimondó és megosztó személyiség, de ezzel együtt elismert tudós és kutató, akinek köszönjük az eddigi munkáját. Fontos leszögezni, hogy a Balatoni Limnológiai Intézet önállósításával nem éles irányváltás a célunk. Az elmúlt másfél évben végzett munka hasznos volt, a mostani átalakítás az intézet kiemelt közfeladatának tartott Balaton-kutatás megerősítése érdekében történt” – fogalmazott a főtitkár, hozzátéve: Jordán Ferenc együttműködésére a továbbiakban is számítottak volna. A tihanyi bázis vezetésére hamarosan nyílt igazgatói pályázatot írnak ki, amelyen a kritériumoknak megfelelve bárki elindulhat.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink