Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

Határrevíziós indulatokat szít az orosz propaganda

Létrehozva:

Forrás: Kremlin.ru

A Kreml dezinformációs kampányai területi revizionizmust és etnikai konfliktusokat generálnak Kelet-Közép-Európában – derül ki a Political Capital frissen közzétett tanulmányából.

A Political Capital által publikált friss kutatási jelentés alapján az orosz dezinformációs kampányok és aktív műveletek a kelet-közép-európai államok határainak revízióját propagálják, miközben kiélezik a kétoldalú feszültségeket történeti és etnikai konfliktusok felhasználásával.

A hat ország médiaviszonyait vizsgáló kutatás feltárta a Kreml revizionista dezinformációs kampányainak mozgatórugóit, többek között Lengyelországban, Szlovákiában, Magyarországon, Romániában, Szerbiában és Ukrajnában. A kutatás Romániában, Lengyelországban és Magyarországon az első világháborúhoz kapcsolódó történeti revizionizmust (Trianon/Lviv), míg Szerbiában, Szlovákiában és Ukrajnában az orosz „szeparatizmust” és területi agressziót vizsgálta.

Az eredmények alapján az oroszbarát médiumok és politikusok, politikai mozgalmak részvételével megvalósuló kommunikációs kampányok magas fokú szervezettségről és koordinációról árulkodnak. Tevékenységük a régiót amúgy is jellemző társadalmi és kulturális különbségeket kihasználva próbálja egymás ellen fordítani az Európai Unió és a NATO tagországait – olvasható a Political Capital közleményében.

 

Legnépszerűbb cikkeink