Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Egy kislány kozmikus kalandja

Létrehozva:

Különdíjat nyert Orosz Judit Odakint című animációs filmje az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon. A rendezőnek nem ez az első sikere.

Tizennyolcadik alkalommal rendezték meg november végén a nemzetközi animációs seregszemlét, ahol Orosz Judit tavaly elkészült diplomafilmje a gyermekfilmes zsűri különdíjában részesült.

A fiatal illusztrátor és animációs filmes időszerű témát, ember és természet kapcsolatát dolgozza fel munkáiban. Különös dinamikával megrajzolt, egységes képi világának láthatóan a természet, a költészet, a zeneiség, személyes emlékek és álmok jelentik a kötőanyagát.

A díjazott film, az Odakint, banális szituációval indít. Néhány gyerek bújócskázni kezd az erdő szélén, ám a legkisebb lány, aki a többieknél lassabban talál magára a játékban, kozmikus utazásba bonyolódik, amelynek során elered az eső, találkozik felnőttkori önmagával, megküzd saját félelmével, a természet kiszámíthatatlannak tűnő erőivel, és egy fenyegetőnek látszó vadállatot is megszelídít. Az akadályokat leküzdve végül megtalálja a harmóniát a rajta kívül állóval, amitől az egészen kicsi lány hirtelen mindenkinél nagyobbá válik, és még a bújócskát is sikerül megnyernie.

A kozmikus utazás helyszíne az erdő, vagy még inkább a kert, amely az egyik legalapvetőbb, egyben egyetemes kulturális szimbólum: elég csak a bibliai édenkertre mint kezdőpontra, vagy mondjuk Hundertwasser házaira, mint a szimbólum használatának valamiféle fordulópontjára gondolni. Orosz Judit animációja nem feszegeti ezeket a kereteket, a vállalása annyi, hogy a maga igen kiforrott módján elbeszél egy klasszikus történetet a természetben elveszett, majd magához visszataláló emberről. 

Az alkotó a Pesti Hírlap kérdésére elmondta, hogy az Anilogue a kedvenc animációs fesztiválja, de amellett, hogy örül, meg is lepte a különdíj. Orosz Judit legújabb munkája, mint megtudtuk, egy Czeiner-Szücs Anitával közösen jegyzett verses mesekönyv, az Anyajegy, amely anya és gyermek misztikus kötelékéről mesél.

A díjnyertes filmet várhatóan 2021 májusában láthatja újra a közönség.

Kassai Zsigmond

 

Legnépszerűbb cikkeink