Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A fehérorosz ellenzék vezetőjét fogadta Sebastian Kurz

Létrehozva:

Közben Lukasenkát kitiltanák az unió területéről.

Teljes támogatásáról biztosította a fehérorosz demokráciapárti mozgalmat és civiltársadalmat Sebastian Kurz osztrák kancellár csütörtökön, miután Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezetővel találkozott Bécsben.

Ausztria üdvözli Cihanouszkaja és a fehérorosz civiltársadalom „fáradhatatlan erőfeszítéseit” közölte a kancellár hivatala az APA osztrák hírügynökség megkeresésére.
A tájékoztatás szerint Kurz egyebek mellett kifejezésre juttatta, hogy támogatja az Európai Unió Fehéroroszország elleni célzott szankciókat tartalmazó csomagját is. A kancellár a beszélgetés során hangsúlyozta, hogy „helyénvaló és fontos célzottan fellépni azokkal a személyekkel szemben, akik választási csalást követtek el és békés tüntetőket próbáltak elnyomni”.

Uniós diplomáciai források szerdán közölték, hogy az Európai Unió szankciókat vet ki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökre és további 13 magas rangú tisztviselőre az augusztus elején tartott, vitatott kimenetelű választások ellen tüntetők elnyomása miatt.
A szankciókat, amelyek az érintettek beutazási korlátozásait és pénzügyi érdekeltségeik befagyasztását irányozzák elő, pénteken teszi közzé az EU hivatalos közlönye.

A kancellár hivatala az osztrák cégek fehéroroszországi szerepét firtató kérdésre azzal válaszolt, hogy ezek a cégek „Európa felé nyitott ablakot jelentenek, amelyet nem kellene bezárni a jelen helyzetben”.

A fehérorosz ellenzék Litvániába menekült vezetője most találkozott először az osztrák kancellárral.

A nap folyamán az osztrák parlamenti pártok képviselőivel is megbeszéléseket folytatott, akik szolidaritásukat fejezték ki a fehérorosz ellenzéki mozgalommal. Cihanouszkaja itt beszélt a gazdasági nyomásgyakorlás fontosságáról Lukasenka kormánya ellen. „Erős csapást jelentene (a fehérorosz vezetésre), ha az országok felhagynának a rezsimet támogató vállalatokba történő befektetésekkel. Az egyedüli kiút a nyomásgyakorlás” – hangoztatta.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink