Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

Trump bírójelöltje botrányos körülmények között kapta meg a bizottsági szavazatokat a jelöléshez

Létrehozva:

A szenátus egésze hétfőn szavaz majd a konzervatív Amy Coney Barrett jelöltségéről.

A demokrata tagok bojkottálták a szavazást, mégis megszavazta a szenátus igazságügyi bizottsága a republikánus tagokkal Amy Connett Barrettet, Trump jelöltjét a szövetségi legfőbb bíróság jelöltjének. Igaz, a kisebbségnek minimum két tagot kellett volna adnia, de ezt a bizottsági szabályt a republikánus bizottsági elnök eltörölte, mert a demokrata tagok obstruálni akartak álláspontja szerint.

Az amerikai szenátus igazságügyi bizottsága csütörtökön megszavazta Amy Coney Barrett jelöltségét az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróságba, írja az MTI.

A bizottság 12 republikánus tagja egyhangúlag megszavazta Coney Barrett bírói jelöltségét, a demokrata párti szenátorok bojkottálták a szavazást, nem is jelentek meg a voksoláson.

A demokrata párti szenátorok e helyett csütörtök reggel sajtótájékoztatót tartottak. Chuck Schumer, demokrata párti frakcióvezető kijelentette: „nem könnyű szívvel” hozták meg a bojkottról szóló döntést. „Mi ezt a törvénytelen meghallgatást bojkottáljuk” -fogalmazott Schumer.
„Ez az ő döntésük volt, az enyém pedig az, hogy szavazzak a jelöltre” – mondta a szavazás előtt Lindsey Graham, az igazságügyi bizottság republikánus elnöke. Hozzáfűzte: „nem fogjuk megengedni nekik (a demokratáknak) hogy átvegyék a bizottság feletti uralmat”.

A demokraták a bizottság határozatképtelenségét szerették volna elérni a bojkottal. A bizottság szabályzata szerint ugyanis két kisebbségi szenátorra – ez esetben demokrata párti politikusra – van szükség a szavazás lebonyolításához. Lindsey Graham azonban kijelentette: mivel a demokraták szándékosan próbálták meg ellehetetleníteni a szavazást és bojkottálták a bizottságot, ezért erre az esetre eltörli ezt a szabályzatot.

Graham közleményt is kiadott, amelyben leszögezte: Amy Coney Barrett megérdemli a szavazást, és jelöltségét meg is szavazzák. „Barrett bírónő megérdemli, hogy alkotmánybíró legyen, és az is lesz” – fogalmazott a kommünikében Graham. Donald Trump amerikai elnök a Twitteren gratulált a republikánus szenátoroknak. „Nagy nap ez Amerikának” – írta az elnök a mikroblogban.

A szavazás után Chuck Schumer a Capitolium (a törvényhozás épülete) előtt újságíróknak azt mondta: „Amy Coney Barrett jelölése a legtörvénytelenebb folyamat volt, amelynek valaha is tanúja voltam a szenátusban, és esetleges megerősítése rossz következményekkel jár majd a szenátusra, a legfelsőbb bíróságra és egész országunkra nézve is”. A szenátus egésze hétfőn szavaz majd a konzervatív Amy Coney Barrett jelöltségéről.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink