Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Magyarország

Demokrata elemzés bírálja keményen Orbánt

Létrehozva:

Egyre inkább úgy fest, ha Biden nyeri az amerikai elnökválasztást, Orbánnal az USA nem lesz barátságos.

Jelentést írt Trump külpolitikájáról a szenátus külügyi bizottságának demokrata tagja, Robert Menendez. A dokumentumot a Politico alapján a hvg.hu szemlézte, és nem sok jót ígér, egy demokrata párti győzelem esetén Orbánnak. A magyar miniszterelnök ugyanis kiemelt rossz példa a dokumentumban, márpedig az amerikai külügyben Menendeznek kiemelt szerepe lesz, ha Biden nyer.

Menendez súlyos hibaként írja le, hogy Trump más autoriter vezetők mellett barátságos volt Orbánnal, aki leépítette a demokráciát, és elhangzik az a vád is, hogy kiszolgáltatta a NATO-t és az EU-t az oroszoknak. „2010 óta Orbán vezetésével Magyarország visszafordult a demokrácia útján. Az Obama-elnökség emiatt eltávolodott a magyar kormánytól, magas szintű kétoldalú kapcsolatokat nem tartottak fenn, viszont igyekeztek segíteni a sajtószabadságot a független média és civil szervezetek támogatásával” – olvasható a dokumentumban.

Az oroszpártiság vádját az elemzés az orosz többségű Nemzetközi Befektetési Bank Budapestre településével, az orosz fegyverkereskedők USA helyett Oroszországnak való 2018-as kiadásával támasztja alá, de a Kína-barátságra is van példa: Budapestre jön a Huawei-óriásközpont, és ki nem maradhat a Budapest-Belgrád vasút.

Legnépszerűbb cikkeink