Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Veres Roland az egóját is legyőzte

Létrehozva:

Nem véletlen, hogy a magyar kick-boxos társadalom évek óta azért küzd, hogy a sportág felkerüljön az olimpia versenyszámai közé, hiszen sportolóink szinte minden korcsoportban verhetetlenek. Közéjük tartozik a még csak 21 éves Veres Roland is, aki korábban nemcsak az ellenfelekkel, de saját bevallása szerint az egójával is küzdött. Mára viszont ez – egy súlyos sérülésnek köszönhetően – teljesen megváltozott.

Van egy csepeli klub, ahol olyan sportolók nevelkednek, amilyeneket a világ még nem látott. Pontosabban látott, hiszen a Halker-Király Team Kick Box Akadémia hazánk és a világ legeredményesebb kick-box klubja. A klub vezetője Király István, a kick-box sport pointfighting stílusirányzatának nemzetközi szinten elismert megalapítója, a sportág kiemelkedő elméleti és gyakorlati szaktekintélye, vezéregyénisége. Irányítása alatt a felnőtt és az utánpótlás csapat a nemzetközi versenyek éremtáblázatának élére került. Szerinte a siker annak a hihetetlen összetartozásnak és csapatszellemnek köszönhető, amit a csapat 27 éve képvisel. A klub a sport által kiutat jelent a fiatalok számára, hiszen az edzőterem nemcsak a mindennapos, elhivatott munka színtere, hanem közösségi hely, ahol családok, barátok és ismerősök találkoznak.

Ehhez a klubhoz tartozik Veres Roland is, aki bár még csak 21 éves, de már ötszörös világ- és hétszeres Európa-bajnok, kétszer pedig beválasztották az Év Sportolója szavazás legjobb 10 férfi versenyzője közé. Roland 2017-ben a budapesti felnőtt világbajnokság legeredményesebb sportolója volt, de még ennél is többet akart elérni, ezért kipróbálta magát a kick-box egyik legkeményebb ágában, a K1-ben. Persze, ez a sport egyáltalán nem játék és mese, ám arra mégis kevesen gondoltak, hogy Roland olyan súlyosan megsérül egy ilyen versenyen, hogy majd másfél évet kell kihagynia. A belgrádi, korosztályos világbajnok elleni meccsen ugyanis egy letámasztásnál megroppant a térde, és be kellett dobni a törülközőt. Itthon kiderült, hogy levált egy porc, amit tavaly áprilisban megműtöttek.

Ahogy azt Roland elmesélte a Pesti Hírlapnak, a hosszú és fájdalmas felépülés alatt rengeteget gondolkozott azon, miért sérült meg, és arra jutott: mindez nem történt volna meg, ha nem az egója vezérli. „Ha nem akartam volna mindig, mindenáron, mindenhova elmenni, újabb és újabb rekordokat dönteni, valószínűleg nem sérülök meg. Ezzel a mentalitással egyébként sokáig nem volt problémám, hiszen jöttek az eredmények, csak aztán ez átbillent a másik oldalra, és bevállaltam olyan dolgokat, amiket nem kellett volna” – mondta lapunknak a nagyszerű sportoló. 

A sérülést műtét, majd egészen pontosan 505 nap kihagyás követte. Az októberi, nádudvari országos versenyen azonban már egy másik Veres Roland tért vissza a küzdőtérre. Egy olyan Veres Roland, aki hálás, hogy a kihagyás után volt alkalma – elsősorban magának – bebizonyítani, hogy még mindig a legjobbak között van. Egy olyan Veres Roland, aki a jövőben elengedi az egóját, és keményen dolgozik azért, hogy minél eredményesebb legyen. Sőt a nagyszerű sportolónak ennél komolyabb tervei is vannak. Véleménye szerint ugyanis a kick-box eszmeileg és minőségében is beleillik az olimpia programjába, ezért  sportolóként, később sportdiplomataként mindent megtesz majd annak érdekében, hogy a kick-box bemutatkozhasson az ötkarikás játékokon.

„Hatalmas árok van a nem olimpiai és az olimpiai sportágak között, én pedig szeretnék köztük hidat teremteni. Nyilván ehhez nem vagyok elég önmagamban, de azért fogok dolgozni, hogy ne az legyen a döntő, ki olimpiai sportoló, és ki nem, hanem a valós eredményeket, a valós kvalitásokat és a beletett edzésmunkát nézzük” – fogalmazott Veres Roland.

Fehér György

 

Öt sportágból egy

A kick-box az 1970-es évek közepén alakult ki, elsősorban az Egyesült Államokban, valamivel később Nyugat-Európában. Alapítói az amerikai Mike Anderson és a német Georg Brückner voltak. A kick-box első elnevezése sportkarate, majd all-style sportkarate volt, később egységesen a kick-box elnevezés használata vált elfogadottá. Az alapítók egyik fő célja az volt, hogy a japán eredetű karate, a koreai eredetű taekwondo, a kínai eredetű kungfu, valamint a thaiföldi eredetű muay thai mozgását továbbfejlesztve, ötvözve a boksztechnikákkal önálló, versenycentrikus küzdősportot hozzanak létre. A kick-box nem tagadja a tradicionális gyökereit, de önmagát nem harcművészetként, hanem egy modern küzdősportként határozza meg.

Ma a kick-boxot, a küzdelmi szabályrendszerek alapján két alcsoportra osztják: ringes (full-kontact, low-kick és K1) és tatamis (pointfighting, light-kontact és kick-light). Veres Roland a pointfighting szabályrendszerben versenyez, ahol a küzdőtér 8×8 méteres tatami, a ruházat hosszúnadrág, póló és az övfokozatnak megfelelő színű öv. A küzdelem célja minél több pont szerzése. Megengedettek a félerejű kontrollált ütések és rúgások testre, fejre, az öv alatti rész csak lábsöpréssel támadható. Tilos a fogás és a térdelés, valamint a sípcsonttal történő rúgás. A vezetőbíró minden érvényes találatnál megállítja a küzdelmet és megítéli a megfelelő értékű pontot. A sportolók a küzdelmi versenyeken kötelezően védőfelszerelést viselnek.

Legnépszerűbb cikkeink