Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A célegyenesben nem Trumpnak áll a zászló

Létrehozva:

A mérések kezdete óta Bidennek van a legnagyobb előnye a hivatalban lévő elnökkel szemben, a mozgóállamokban is ő a népszerűbb. Trump kétségbeesett kampánykörútja az egészségügyön csattanhat, a választás éjszakáján szinte biztosan nem tudjuk meg, ki győzött.

Történelmi előnnyel fordulhat a választás előtti célegyenesre Joe Biden: a CNN összesítése szerint 11 százalék az előnye a hivatalban lévő elnökkel szemben, amire 1936 óta nem volt példa. Biden az első kihívó, aki 50 százalék feletti népszerűséggel büszkélkedhet, és a mozgóállamokban is biztonságosnak tűnik az előnye.

A járvány változtatott a választás menetén, de az október közepéig leadott 7,3 millió levélszavazatból még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Négy éve összesen 128,8 millióan szavaztak, ráadásul a felmérések szerint a republikánusok hajlamosabbak személyesen szavazni.

Nagy, cuppanós puszi

Trumpnak kevesebb mint három hete maradt, hogy megfordítsa az állást, és ez nehezebb feladatnak tűnik, mint felgyógyulni a koronavírusból. Az Egyesült Államokban jelenleg 4,5 millió aktív fertőzött van, ennek ellenére az elnök országszerte tömegrendezvényeket szervez, és napi két-három alkalommal tart beszédet. Ez egy hagyományos kampányidőszakban nem lenne meglepő, de egy világjárvány idején kétségbeesett lépésnek tűnik. Az elnök kampánykörútja szinte az egyetlen rendezvénysorozat a világon, ami 2020 végén tömegeket vonz – így akar minél nagyobb figyelmet gyűjteni az őt éltető tömeg köré. A Fox Newson, vagy a Twitteren keresztül is hallathatná a hangját, még a kórházból is sikerült a címlapokra kerülnie, mégis ragaszkodik a személyes fellépéshez. 

A frissen gyógyult elnök hétfői, floridai beszédében „nagy, cuppanós puszit” küldött a jelenlévőknek, pedig a tömegben sokan nem viseltek maszkot, és távolságot sem tartottak egymástól. Kedden Pennsylvaniában, szerdán pedig Iowában fogadta hasonló tömeg Trumpot, ezen a héten pedig Észak-Karolinába, Georgiába és Wisconsinba is ellátogat. Körútján sorra olyan államok szerepelnek, ahol négy éve sikerült nyernie, most viszont mindenhol küzdenie kell a népszerűségért, több államban szorítja a győzelmi kényszer.

Öngól lehet a járványkezelés

A koronavírus-járványt már a kezdete óta a legfontosabb problémájuknak tekintik az amerikaiak. A CNN felmérése szerint a biztos választók 59 százaléka gondolja, hogy Biden jobban kezelte volna a járványt, és mindössze 38 százalék volt elégedett Trump járványügyi intézkedéseivel. Könnyen Trump vesztét okozhatja, hogy kampányával saját kormányának járványügyi intézkedéseit veszi semmibe, és ez az amerikai egészségügyre nézve sem sejtet jót a következő hetekben. A járványgörbe jelenleg 31 államban emelkedik, eddig összesen 216 ezer áldozatot szedett a koronavírus az Egyesült Államokban.

„Éppen az ilyen rendezvények segítik a járvány terjedését” – mondta William Schaffner gyógyszerészprofesszor a CNN-nek, és hozzátette: Trump kampányrendezvényeinek a képeit látva elsírta magát. Az Egyesült Államok vezető járványügyi szakértője, dr. Anthony Fauci is nyugtalanítónak tartja az amerikai járványhelyzetet, és szerinte Trump keresi a bajt.

2016 nem ismétlődhet

Trump hasonló forgatókönyvvel számol, mint négy éve, amikor októberben Hillary Clinton 7 százalékkal vezetett. Clinton akkori népszerűsége viszont meg sem közelítette az 50 százalékot, tehát Trumpnak elég volt a bizonytalan szavazókat és a mozgóállamokat megnyernie. Most viszont úgy is 5-6 százalékos hátrányban lenne, ha minden bizonytalan szavazó őt választaná, ilyen pedig 1936 óta nem fordult elő hivatalban lévő elnökkel. Ráadásul a városokban és az idősek körében veszített a népszerűségéből, és a vidéki, fehér középosztálybeli szavazókon kívül nehezen ér el más választókat. 5-6 százalékos hátránnyal pedig az elektori szavazáson sem indulna sok eséllyel.

Biden Ohióban folytatta kampánykörútját (ahol Trump legutóbb 8 százalékos különbséggel nyert), az autós közönség pedig hangos dudálással biztosította a támogatásáról. „Minél tovább marad elnök, annál felelőtlenebbé válik” – mondta Trumpról Biden. Kedden Floridába látogatott, ahol az idősekhez szólt, Trump pedig nem sokkal később azt javasolta Twitterén: zárják idősek otthonába a demokrata jelöltet.

Biden tehát keményebb ellenfélnek bizonyul Clintonnál. Trump legújabb taktikája, hogy azokat próbálja megszólítani, akik félnek, hogy Harris hamarosan átveheti a hatalmat Bidentől, de ez egyúttal azt is jelentheti, hogy vetélytársán már nem talált több támadási felületet. Ha pedig a választókat hidegen hagyja a harmadik negyedéves gazdasági növekedés, akkor Biden fél lábbal már az elnöki palotában érezheti magát – ráadásul a republikánusok nemcsak a Fehér Házban, hanem a Szenátusban is elveszíthetik az irányítást.

Vámosi Ágoston

 

Fokozódhat az izgalom

Nem valószínű, hogy a november 3-ai választás éjszakáján győztest avathatunk. Washington államban a november 23-ig beérkező szavazatokat is elfogadják, ha azokat legkésőbb 3-án postára adták. Összesen 24 államban számítanak érvényesnek az aznapig feladott szavazatok, ez a 24 állam teszi ki az elektori szavazatok közel kétharmadát. Napokba telhet összeszámolni a hirtelen beérkező sok levélszavazatot, és például Wisconsinban és Pennsylvaniában törvény tiltja, hogy a választás napjáig felbontsák a leveleket, tehát ezekben az államokban később lesz csak eredmény.

Legnépszerűbb cikkeink