Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Magyar Nemzet: Ennyivel drágulhat jövőre a dohány ára

Létrehozva:

1400 forintról akár 1600 forintra is felszökhet egy doboz cigaretta átlagára jövő áprilisban 

a jövedéki adó emelkedésének köszönhetően – írja a Magyar Nemzet szombati száma.

„A magyar közteher két és fél éve alacsonyabb, mint az unió által meghatározott minimális mérték, Brüsszel pedig lépéseket tett az adóemelés kikényszerítéséért. A változtatás így elkerülhetetlen” – nyilatkozta a lapnak Izer Norbert adóügyi államtitkár. Ő azt is elmondta: a kormány szeretné, ha az EU igazságosabb jövedéki adórendszert alakítana ki, figyelembe véve a tagállamok adószabályait és a helyi átlagkereseteket is.

Január 1-jén és április első napján várható az egyes dohánytermékek áremelkedése a napokban benyújtott adótörvény szerint. Az államtitkár hozzátette: „Magyarországnak nincs választása, az adóemelést az uniós szabályok írják elő.”

Januárban így 7,3 százalékos adóemelés várható, amelyet áprilisban újabb 4,8 százalékokal fejelnek meg. Ez egy doboz cigi árára levetítve minimum 174 forint pluszt jelent majd, egy ötven grammos zacskó dohány esetében pedig minimum 184 forint lesz.

Izer felidézte: 2018 elején drasztikus emelést kellett volna végrehajtani szintén az EU miatt, de a kormány inkább a lépcsőzetes növelés mellett döntött.

„Az adóemelés kikényszerítéséért Brüsszel már két évvel ezelőtt kötelezettségszegési eljárást indított hazánk ellen, a változtatás immár elkerülhetetlen. Magyarország, ameddig tudott, ellenállt, és próbálta meggyőzni az Európai Uniót arról, hogy igazságosabb jövedéki adórendszerre lenne szükség” – fogalmazott az államtitkár.

(MTI)

Kép: Myriam Zilles/Pixabay

Legnépszerűbb cikkeink