Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

Kelet-Kínában újra felütötte a fejét a vírus, ami importált mélyhűtött áruból származhatott

Létrehozva:

A kelet-kínai Csingtao egészségügyi hatóságainak vizsgálata szerint a helyi kikötőben dolgozó munkások importált mélyhűtött élelmiszerekkel kapcsolatba kerülve fertőződhettek meg a koronavírussal, amely ezt követően gondatlanság miatt fertőzhetett meg másokat is a munkásokat ellátó kórházban.

Csingtao város egyik, a koronavírus-fertőzöttek kezelésére kijelölt kórházához kapcsolódóan járványgócot észleltek – tudatta az egészségügyi bizottság.

A kínai állami hírügynökség szerint a két kikötőmunkást szeptember 24. óta orvosi megfigyelés alatt tartották Csingtao mellkassebészeti klinikáján. Egyiküknél 20 nappal az első pozitív vírustesztjét követően jelentkeztek a Covid-19 tünetei.

A kikötőmunkások szeptember 19-én importált mélyhűtött élelmiszereket rakodtak ki. Külföldről származó fagyasztott élelmiszerekben már korábbi esetekben is gyanították, hogy a vírus újabb felbukkanásának feltételezett forrásai lehetnek. A Pekingben júniusban lezajlott második járványhullámot valószínűleg szintén ilyen árucikkek felszínén megtapadt vírus okozta.

A Santung tartományban található városban összesen mintegy 11 millió emberen végezték el a vírustesztet az elmúlt öt nap során. A pénteki eredmények szerint eddig több mint 10 millió teszt negatív eredményt mutatott, Csingtaóban így összesen 13 fertőzöttet azonosítottak, mindegyikük a mellkassebészeti klinikához köthető. Az egészségügyi hatóságok megállapították, hogy a fertőzésekhez a kórház CT-vizsgálatokhoz használt helyiségének nem megfelelő fertőtlenítése vezetett.

Egy csütörtöki bejelentés szerint Csingtaóban a vizsgálat lefolytatásának idejére felfüggesztették beosztásából a város egészségügyi bizottságának vezetőjét, és menesztették az érintett kórház igazgatóját.

A csingtaói esetek felbukkanását megelőzően Kína szárazföldi részén csaknem két hónapon át egyetlen belföldi fertőzésből fakadó Covid 19-es megbetegedést sem regisztráltak. A nemzeti egészségügyi bizottság pénteki jelentése szerint a kínai szárazföldön jelenleg 253 beteget kezelnek a koronavírus okozta betegséggel, és 376 panaszmentes vírushordozót tartanak orvosi megfigyelés alatt.
(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink