Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Norvégia miniszterelnöke bojkottálja a Wizzairt

Létrehozva:

A Wizzair megakadályozta a szakszervezetek megalakulását, ezért a norvég kormányfő nem repül tovább a légitársasággal.

Nemrég indította el belföldi járatait Norvégiában a Wizzair, azonban nem engedi a dolgozói érdekképviseletek működését munkavállalói körében, és nem köt kollektív szerződést velük – írja az airportal.hu. Erna Solberg kormányfő a parlament ülésén beszélt róla, hogy 10 éve megfogadta, csak olyan légitársasággal utazik, amely jó munkakörülményeket biztosít. A norvég törvények értelmében nem lehet megtiltani a dolgozóknak a szakszervezetek alapítását. A kormányfővel együtt két nagy norvég szakszervezet, az Industri Energi és a Nito is bejelentette bojkottját.

Mindezt Váradi József, a Wizzair társalapítója és elnök-vezérigazgatója gyerekesnek titulálta. Egy dán újságnak azt nyilatkozta, hogy a vállalat munkahelyeket teremt és ment meg, miközben az alkalmazottainak piaci béreket fizet, ehhez pedig nincs szükség az érdekképviseletek segítségére.

A Dagens Næringsliv szerint a Wizz Airnél a bérek az összköltségnek csak a 9 százalékát érik el, kevesebbet, mint a SAS-nál vagy a Norwegiannál. Váradi erre azt reagálta, hogy azok a légitársaságok, ahol szakszervezetek működnek, a csőd szélén állnak. A norvég politikusok Váradi hozzállását elavultnak és munkásellenesnek tartják, úgy érzik, nem érti a norvégok munkamorálját, és nincs tisztában a sikereikkel.

Legnépszerűbb cikkeink