Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Magyarország

Benkő Tibor: Szigorú, ellenőrzött civil kontroll mellett kell megvalósítani a honvédség fejlesztését

Létrehozva:

Több elengedhetetlen fejlesztésbe is belekezdett már a Magyar Honvédség, mondta el Benkő Tibor honvédelmi miniszter egy budapesti konferencián kedden. Hangsúlyozta, hogy ezeket a lépéseket szigorú civil kontroll mellett kell megtenni.

Szerinte a jelenleg érvényben lévő eljárásrendek, az arra hivatott szervezetek képesek biztosítani azt, hogy ez megvalósuljon. Felemlegette azt is, hogy amikor 2018-ban megkapta miniszteri megbízatását, hallani lehetett olyan aggodalmakat, hogy mivel egy volt katona került a miniszteri székbe, gyengülni fog a honvédség felett gyakorolt civil kontroll.

A miniszter hangsúlyozta: a civil kontrollnak megvan a törvény által elfogadott szervezeti kerete és működése. Példának az Országgyűlést hozta fel, valamint annak honvédelmi és rendészeti bizottságát, ahol jelen vannak a különböző pártok képviselői. Emellett a többi felelős szerv – köztük az Állami Számvevőszék, amely a honvédelmi költségvetést, annak felhasználását ellenőrzi – továbbá a közvélemény, a sajtó civil kontrollt gyakorol a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Magyar Honvédség felett – mondta.

A civil kontroll mellett működő honvédség az ország érdekeit szolgálja, nem pártokét – jelentette ki a miniszter a HM és a Fejlődésért és Demokratikus Átalakulásért Alapítvány (ICDT) közös konferenciáján tartott előadásában.

Azt is elmondta, szerinte helyes a magyar modell, amely szerint a katona nem politizálhat, nem lehet tagja politikai szervezetnek, így a katonák számára a haza iránti elkötelezettség, a lojalitás a meghatározó.

“Pártpolitikai kötődéssel belső ellentétek alakulnának ki a katonák között” – hangsúlyozta. “Politikai lózung, hogy a civil kontroll megszűnt” – tette hozzá.

(MTI)

Kép: MTI/Vasvári Tamás

Legnépszerűbb cikkeink