Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A munkavállalói jogokért tüntettek Indonéziában

Létrehozva:

Többezres szimpátiatüntetést tartott kedden egy iszlám csoport Jakartában az indonéz munkások mellett, akik az elmúlt hetekben többször vonultak utcára a nemrég elfogadott “munkahelyteremtő” törvény ellen.

Az Iszlám Védőinek Mozgalma nevű iszlamista csoport egyik vezetője, Shobri Lubis leszögezte, hogy a munkások mellett állnak, és hozzátette, hogy a törvény a hazai munkavállalók helyett egyértelműen a külföldi befektetőket támogatja.

Helyszíni beszámolók szerint a rohamrendőrök és a tüntetők közt összecsapásokra is sor került, az utóbbiak – köztük diákok – kövekkel dobálták meg a kiérkező rendőröket. A tömegben felbukkantak az iszlám vallás egyik szimbólumának számító fekete zászlók és „Allahu akbar” kiáltások is elhangzottak.

Az indonéz parlament október 5-én fogadta el az úgynevezett munkahelyteremtő törvénytervezetet, amelynek a kormány szerint az a célja, hogy vonzóbbá tegye a befektetések számára az országot, és csökkentse a vállalkozásokra nehezedő adminisztratív terheket. Bírálói szerint azonban a jogszabály megtépázza a dolgozók jogait. A tervezet elfogadása óta rendszeresek a tüntetések, a rendőrség többször vetett be vízágyút és könnygázt is a tiltakozókkal szemben.

A szakszervezetek szerint a jogszabály megkönnyítheti a munkáltatók számára, hogy munkavállalókat bocsássanak el, alacsonyabb végkielégítést fizessenek, kiszervezzék a munkát, és alkalmazottakat vegyenek fel személyzeti juttatásokat nélkülöző, rövid távú szerződések által.

A keddi tüntetést szervező iszlám csoportok 2016-ban is utcára vonultak, akkor a főváros kínai származású, keresztény polgármestere, Basuki Tjahaja Purnama ellen, akit végül istenkáromlás és az iszlám megsértése miatt két év börtönbüntetésre ítéltek.

Indonézia a világ legnépesebb muszlim országa, a majdnem tízmilliós Jakarta lakóinak pedig körülbelül 87 százaléka muszlim.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink