Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Sínre került a Budapest–Kolozsvár gyorsvasút terve

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Legalább 250 km/h-s sebességgel fog közlekedni, a folyókat keresztező hidak pedig speciális műtárgyak lesznek.

Nettó 750 millió forintba került a Budapest–Kolozsvár gyorsvasút megvalósíthatósági tanulmánya – írja a napi.hu. Az erre kiírt tendert a Trenecon Tanácsadó és Tervező Kft., valamint a Kontúr Csoport Tervező, Építtető, Kivitelező Kereskedelmi Kft. nyerte meg, szeptember 28-án kötött szerződést a NIF.

A tanulmányt a nyerteseknek az EU támogatási szabályokra vonatkozó módszertan szerint kell kidolgozniuk. A feltételek a következők:

  • 250-300 kilométer hosszú, jellemzően 250-300 vagy 350 kilométeres óránkénti sebességre tervezett, legalább évi 500 ezer utast szállító vasúti pálya,
  • legalább kettő, átlagosan legalább 135 ezer lakosú város városi közösségi közlekedési rendszerébe történő csatlakozás, intermodális csomópont,
  • speciális műtárgyak a folyók (Tisza, Körösök, Szamos) keresztezésére.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter és román kollégája, Teodor Melescanu 2018-as találkozóján felmerült, hogy a két ország gyorsvasutat építene közösen Budapest és Kolozsvár között. A magyar kormány időközben már el is különített egymilliárd forintot a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére.

Legnépszerűbb cikkeink