Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Nem jósolnak sok sikert Strachénak Bécsben

Létrehozva:

Fotó: Gregor Tatschl / Wikipedia

Önkormányzati választásokat tartanak az osztrák fővárosban, a Szabadságpárt egykori vezére pedig az Ibiza-videó után próbálna újra visszatérni a politikába.

Önkormányzati választásokat tartanak vasárnap Bécsben, az induló pártok között van a  Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) korábbi elnöke vezette tömörülés is – írja az MTI. A közvélemény-kutatások szerint nem biztos, hogy a korrupciós vádak miatt tavaly májusban lemondott Strache Team HC Strache Szövetség Ausztriáért nevű pártja eléri az öt százalékos küszöböt.

Thomas Hofer politikai elemző úgy vélte, ha Strache vasárnap nem tudja megszerezni a szükséges voksokat, nem lesz képes egyhamar visszatérni az osztrák politikai életbe.

Strache tavaly májusban mondott le, miután nyilvánosságra került az Ibiza-videó néven ismertté vált felvétel. A titokban, megrendezett körülmények között készített videón Strache és Johann Gudenus, az FPÖ párt akkori frakcióvezetője egy – magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó – nővel tárgyalt. Strache a nőnek párt- és médiatámogatásért cserébe zsíros állami megbízásokat ígért.

A botrány után Strache leköszönt az FPÖ-ben viselt pártelnöki tisztségéről is, a párt pedig decemberben kizárta soraiból. A botrányt követően felbomlott az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az FPÖ koalíciós kormánya, és előrehozott választást tartottak, amelyen a néppárt magabiztos győzelmet aratott.

Noha sokak szerint Bécs városvezetése túl lassan reagált az elmúlt hetek során megugrott koronavírus-fertőzésekre, közvélemény-kutatók nem zárták ki a  szociáldemokratáknak az előzőnél is nagyobb győzelmét sem.

Legnépszerűbb cikkeink