Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Már kopogtatnak a magánklinikáknál az orvosok

Létrehozva:

Ha az orvosok nem maradnak az állami kórházakban, félő, hogy bizonyos ellátások csak magánintézményben lesznek elérhetők. 

Több orvos is jelentkezett a magántulajdonban lévő Országos Gerincgyógyászati Központnál, akik ott szeretnének főállásban lenni, feladnák állásukat az állami kórházban – mondta a Telexnek Varga Péter Pál, az intézmény alapító főigazgatója.

Ismeretes, hogy egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló, kedden elfogadott törvény jelentős béremelést ígér az állami szolgálatot vállaló orvosoknak, de korlátozná a magánklinikákon vállalt másodállásokat. Az orvosok egy részének választania kell, maradnak az állami kórházban, vagy a magánszférában folytatják. Ugyanakkor félő, hogy ha az orvosok nem maradnak az állami kórházban, bizonyos ellátások csak magánintézményben lesznek elérhetők.

Bár a gerincgyógyászati központ magánintézmény, olyan speciális szaktudás koncentrálódott ott, hogy nagy számban végeznek társadalombiztosítás által finanszírozott beavatkozásokat is, amelyeket máshol nem tudnak megoldani.

A kérdésre, hogy az új egészségügyi szolgálati jogviszony veszélyeztetheti-e ezeket a tb-re végzett ellátásokat, Varga Péter Pál azt válaszolta: nem lát ilyen veszélyt. Ezeket az ellátásokat egyedül az veszélyezteti, tette hozzá a főigazgató, hogy az intézmény eddig is a privát bevételeiből pótolta ki ezeknek a beavatkozásoknak az állami finanszírozását. Köztudott ugyanis, hogy az állami támogatás összege és a műtétek valós költsége régen elszakadt egymástól. „A koronavírus-járvány miatt szinte teljesen leállt a külföldi fizetős betegek ellátása, így azt mondhatjuk, most leginkább azzal keresünk pénzt, ha szombaton zárva tartunk” – mondta Varga Péter Pál a Telexnek.

Legnépszerűbb cikkeink