Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Koronavírus – alacsony esetszámok jellemzők a magánszűrésekre

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Forrás: Pixabay

A magánklinikák koronavírus-tesztelésének tapasztalatiról írt cikket a Forbes. A lap több magánklinika adatait is bekérte, és a válaszok alapján készült statisztikákat is közzétette.

A magánklinikák tesztelési tapasztalatairól ír a Forbes. A lap összeállítása külön kezeli a szerológiai és a drágább, bonyolultabb PCR-vizsgálatok eredményeit, ám mindkét esetben alacsony esetszámot talált.

A szerológiai, azaz ellenanyag vérvizsgálatok esetében a nyolc szolgáltató összesített adatai azt mutatják, hogy az általuk elvégzett 14 838 szerológiai szűrésből 550 volt a pozitív eset, ami 3,71 százalékos arányt jelent, miközben igen alacsony – 1 százalék körüli – azok aránya , akik már túlestek a betegségen, és feltehetőleg már nem is fertőznek.

A bonyolultabb és drágább PCR-szűrések esetében – amely kevesebb szolgáltatónál érhető el, ámde megbízhatóbbnak tartják az aktív fertőzöttség kimutatása esetében – az öt szolgáltató összesen 1768 teszteléséből mindössze 6 volt a pozitív eset, ami a félszázalékos arányt sem éri el.

A lap a klinikák módszereit és árait is tételesen ismerteti.

 

 

Legnépszerűbb cikkeink