Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Müller Cecília: ma már nem tudjuk megmondani, ki fertőz és ki nem

Létrehozva:

Csütörtöktől mindenki csak testhőmérséklet-mérés után léphet be az iskolákba – 25 szociális intézményben van jelen a koronavírus – derült ki az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. 

Csak lázmérés után, normál testhőmérséklettel lehet belépni az óvodákba és az iskolákba, ez pedig a gyerekeken kívül az intézmény pedagógusaira és a személyzetre is vonatkozik – közölte az országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília emlékeztetett arra, hogy 37,8 Celsius-fok a határérték, ami felett feltételezhető a lázas állapot valamilyen okból. Ez még nem jelenti azt, hogy koronavírus-fertőzésről van szó, mert számos más betegség is okozhat lázat, de a lázmérés egy egyszerű lehetőség ennek kiszűrésére.

A tisztifőorvos ezután közölte, hogy az elmúlt 24 órában 16 ember meghalt. Ez egy nagyon magas szám azokhoz az adatokhoz képest, amelyeket eddig közültünk, mondta. Müller kijelentette, ebben a járványügyi szakaszban nincs olyan, akinek ne lenne dolga, feladata, hogy magára és a másikra vigyázzon, hiszen ma már nem tudjuk megmondani, hogy ki fertőz, és ki nem.

Az is elhangzott, jelenleg 25 szociális intézményben van jelen a koronavírus, ebből kettő az első hullámban is érintett volt. A fertőzöttek száma jellemzően egy és öt között mozog, és kórházba sem kellett mindenkinek mennie. Négy olyan intézmény van, ahol húsznál több embert ápolnak.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink