Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Kevesebb eső lesz szombaton

Létrehozva:

Cserébe hétvégén sehol sem éri el a 20 fokot a hőmérséklet.

Az Országos Meteorológia Szolgálat közlése szerint Európában az Északi-tenger tágabb térségében egy több középpontú ciklon örvénylik, amely igencsak változékony időjárást eredményez Európa nagy részében. A Skandinávia fölött örvénylő ciklon hosszan elnyúló hullámzó frontrendszere észak-dél irányba kettészeli Európát. A front mentén az erősen felhős égből több helyen előfordul eső, záporeső, helyenként zivatarok is kialakulnak. Az Anglia felett lévő ciklonközépponthoz tartozó front pedig egy kissé nyugatabbra okoz hasonlóan felhős, esős időt. Ezzel szemben Oroszország fölött egy nagykiterjedésű anticiklon helyezkedik el, amely nyugodtabb, és valamivel szárazabb időjárást eredményez kontinensünk keleti, északkeleti részén. A Kárpát-medencét lassan eléri az említett hullámzó frontrendszer, illetve a hozzá kapcsolódó ciklon. Ezek együttes hatására egyre több helyen számíthatunk majd csapadékra, illetve szombatra a csúcshőmérséklet is jelentősen visszaesik.

Idehaza holnap reggelig többnyire erősen felhős időben lesz részünk, és nyugat felől több hullámban számíthatunk esőre, záporra, zivatarra.

Szombaton napközben aztán szakadozik a felhőzet, és főként a középső tájakon hosszabb időre is kisüthet a nap. Ezzel együtt a kiterjedtebb csapadékzóna egyre inkább csak az északkeleti, keleti tájakat érinti, de gyenge eső, záporeső másutt sem zárható ki. A déli szél éjszaka a Dunántúlon, szombaton már keletebbre is északnyugatira, nyugatira fordul, több helyen megerősödik, néhol viharossá fokozódik. Zivatarok környezetében is lehetnek viharos lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 19 fok között várható, nyugat felé haladva számíthatunk az alacsonyabb értékekre.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton többnyire 13 és 18 fok között alakul, de a Tiszántúlon pár fokkal melegebb lehet az idő.

Legnépszerűbb cikkeink