Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Mégsem drágul a fővárosi temetkezés – döntött a közgyűlés

Létrehozva:

Idősügyi tanács felállításáról, a fővárosi kulturális alkalmazottak jogállásának tiszteletben tartásáról, a szolidaritási hozzájárulás fedezetéről és arról is szavazott a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén, hogy építési tilalmat rendelnek el az Óbudai-szigetre, ha a kormány ígéretét nem követik tettek.

Nem drágul a temetkezés a fővárosban

Akár 20 százalékkal is emelkedhetett volna a fővárosi temetkezések árának hatósági része. A közgyűlést megelőző napon a fővárost vezető koalíció egyik pártja, a Demokratikus Koalíció közleményben támadta meg az előterjesztést. Úgy fogalmaztak, hogy képviselőcsoportjuk „nem tartja sem időszerűnek, sem társadalmilag előkészítettnek a fővárosi temetkezési árak emelését”, és arra kérték Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy arra kérték a vegye le a temetkezés árának megemeléséről szóló előterjesztést a napirendről. A kérésnek a főpolgármester eleget tett.

A Fővárosi Idősügyi Tanács (FIT) létrehozása

A javaslat szerint a FIT a Fővárosi Önkormányzat, az idősek önszerveződéseit képviselő szervezetek, és az időseket érintő ügyekkel foglalkozó elismert szakértők közötti konzultációk és tárgyalások folyamatosan működő egyeztető fóruma.

Az egyeztető fórum résztvevői, az alakuló ülés meghívottjai az egyesülési jogról szóló törvény szerint létrejött olyan időseket tömörítő szervezetek és a főpolgármester, vagy az általa kijelölt főpolgármester-helyettes és tanácskozási joggal a főjegyző, illetve a Fővárosi Közgyűlés által delegált 5 személy.

10 nap alatt megkapják a budapestiek a leleteiket

Egyhangúlag megszavazta a Fővárosi Közgyűlés azt az előterjesztést, amelynek értelmében jelentősen lerövidülnek a képalkotó diagnosztikai eljárások várólistái. A Fővárosi Önkormányzat kétmilliárd forintból 43 ezer CT és MR vizsgálatot finanszíroz az EMMI-vel és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alap közös megállapodása alapján.

Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester a program finanszírozásáról a kormánnyal tavaly november végén állapodott meg. A pluszforrás biztosítása az egyik feltétele volt annak, hogy a fővárosi közgyűlési többség támogassa a kormány terveit az atlétikai stadion megépítéséről, illetve a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezéséről.

„Közalklamzottak maradnak” a fővárosi kulturális dolgozók

Tavasszal a parlament megszavazta azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében november 1-től megszűnik a kulturális dolgozók közalkalmazotti státusza. A Fővárosi Közgyűlés augusztusi ülésén úgy döntött, hogy a maga részéről továbbra is biztosítja kulturális dolgozóinak a közalkalmazotti státusz által szavatolt munkavállalói jogokat. Az intézkedés 879 embert, a Bartók Béla Emlékház, a Budapest Főváros Levéltár, a Budapesti Művelődési Központ, a Budapesti Történeti Múzeum, a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ, és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárt dolgozóit érinti.

A szolidaritási hozzájárulás mérséklését kérik a kormánytól

Az országgyűlés nyár közepi döntése a költségvetés módosításáról 10 milliárd forintról 21,77 milliárdra emelte a főváros éves szolidaritási hozzájárulását. A többlet július óta kell fizetnie a fővárosnak. A közgyűlés döntése értelmében a megemelt összeget értékpapírokból fogják fedezni, ugyanakkor arról is döntés született, hogy a közgyűlés felhatalmazza a főpolgármestert, hogy a a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsán kezdeményezze a hozzájárulás mérséklését.

Építési tilalmat rendelhetnek el a Hajógyári szigetre

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter július végén jelentette be, hogy a kormány mégsem támogatja a Hajógyári-szigetre tervezett beruházást. Mivel az erről szóló kormányhatározatot még mindig nem vonták vissza a Fővárosi Közgyűlés arról határozott, hogy kérik a kormánytól annak hatályon kívül helyezését. Arról is határoztak, hogy amennyiben a kormány szeptember 30-ig nem tesz eleget a kérésnek, akkor a főpolgármester és Óbuda-Békásmegyer önkormányzata készítsen előterjesztést az építési tilalom elrendelésére.

Legnépszerűbb cikkeink