Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Durván elszálltak az árak: annyiba kerül a Balatonnál egy nyaraló, mint az Adrián

Létrehozva:

Olyan durva drágulás volt a Balatonnál, hogy ma már lényegében annyit kell fizetni egy ottani ingatlan négyzetméteréért, mint az Adrián – írja a G7 az Ingatlan.com 2018-2020 közötti adatbázisa alapján.

2016-ban még arról szóltak a hírek, hogy a horvát tengerparthoz képest körülbelül féláron elérhetők az itthoni nyaralók.

Az adatokból jól látszik, hogy 2020-ban döntően 300-500 ezer forintos négyzetméterárért kínálnak ingatlanokat, de 2018-ban még sokkal inkább a 150-300 ezer volt az átlag. Most például a legdrágább Szántódon venni nyaralót, amit több mint egymillió forintos négyzetméteráron kaphatunk meg, egy tihanyit 992 ezerért, a legolcsóbbak a parttól 30 kilométerre, már a Kis-Balatonnál fekvő Balatonmagyaród árai, ott 121 ezerért kínálnak ingatlant négyzetméterenként.

Márpedig, írja a G7, ha a horvát tengerparttal való összehasonlításnál maradunk, az 500 ezer forintos határ fontosnak látszik. A horvát statisztikai hivatal adatai szerint a Zágrábon kívüli horvát új ingatlanok adásvételének átlagos értéke 2019-ben átszámolva körülbelül 550 ezer forint volt. Ez nem medián érték, vagyis benne van a tengertől messze lévő olcsó ház és a tengerparti luxusvilla is és ráadásul Horvátországban csak új lakóingatlanokat tartalmaz ez az ár, míg a Balatonon nem.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondja, adataik szerint az eladó lakások, házak és nyaralók átlagos kínálati ára idén augusztus közepén 50 millió forint volt a déli parton, és 60 millió forint az északi oldalon. (Az elmúlt két évben a déli parton 35, az északin 50 százalékos áremelkedés volt.) Horvátországban ezért a pénzért már valóban jó fekvésű apartmanokat találhat a tengerhez viszonylag közel. Most már nem azon lehet elgondolkodni, mint négy éve, hogy Horvátországhoz képest a Balaton féláron milyen jó befektetés, hanem fordítva: ha már 60 millió forint az átlagos ár, akkor fej-fej melletti összehasonlításra is alkalmas az Adria, mondta a portálnak a szakember.

Legnépszerűbb cikkeink