Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Új szablyát kapnak a frissen avatott honvédtisztek augusztus 20-án 

Létrehozva:

Egy 1861-es mintájú gyalogtiszti szablyát kapnak ajándékba. 

A koronavírus miatt a katonai tisztavatás lesz a hagyományos Szent István-napi ünnepségek egyetlen eleme, amit idén is megtartanak. Most minden újonnan avatott tiszt egy osztrák-magyar, 1861-es mintájú gyalogtiszti szablyát kap ajándékba. A kardokat egy péceli kovácsmestertől, Berbekucz Viktortól vásárolja a Magyar Honvédség.

A History csatorna kommunikációs ügynöksége által szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írták: a lengyel szabla szó, akárcsak az angol és francia sabre vagy a német Säbel, a szablya szó közvetlen átvételéből származik, vagyis Európa-szerte magyar szóval illették, sőt illetik napjainkban is az ívelt pengéjű, nagyon erős vágóerejű kardokat. „Magát a fegyvert a lovasnomád népek hozták be Európába, és ebben nagy szerepe lehetett a magyaroknak is” – idézték a Magyar Buhurt Szövetség elnökét.     

Noha katonai funkcióját a 20. század elejére elvesztette a szablya, a magyar katonai hagyományokból nem kopott ki. Olyannyira, hogy még ma is főszerepet kap augusztus 20-án – olvasható a közleményben.

Legnépszerűbb cikkeink