Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Lelőtt maláj utasszállító: Strasbourgban folytatódik az orosz-ukrán vita

Létrehozva:

Új fejezet nyílt az Ukrajna fölött lelőtt maláj utasszállító ügyében, hogy a holland kormány államközi keresetet nyújtott be Oroszország ellen az Emberi Jogok Európai Bíróságán. Moszkva tiltakozik – írja a Népszava.
Ukrajna egyezteti tevékenységét partnereivel annak érdekében, hogy a Donbász fölött hat évvel ezelőtt lelőtt malájziai utasszállító tragédiájának minden részletére fény derüljön – közölte az ukrán főügyész hivatala Memedov főügyész-helyettes és de Mol kijevi holland nagykövet keddi találkozója után – írja a Népszava hasábjain Kerekes András Kijevből.

Az Amszterdamból a malájziai Kuala Lumpurba tartó menetrend szerinti MH17-es járatot repülő Boeing 777-est 2014. július 17-én a Donbász fölött rakéta találat érte, a gépen 298-an utaztak, a katasztrófát senki sem élte túl. A körülmények tisztázására fölállított Egyesített Nyomozó Csoport (JIT) megállapította, hogy a gépet egy orosz Buk légvédelmi rendszerrel lőtték le. A nyomozás irányítója, Fred Vesterbeke elmondta, nincs kétségük afelől, hogy a maláj gépet a Buk által kilőtt rakétával lőtte le az orosz fegyveres erők 53. brigádja. Minthogy az áldozatok többsége holland állampolgár volt, az ügyet egy Amszterdam közeli holland bíróság kezdte el tárgyalni márciusban. Egyelőre három orosz és egy ukrán állampolgárt vádoltak meg, ők ismeretlen helyen, vélhetően Oroszországban tartózkodnak – emlékeztet a lap.

Júliusban aztán a holland kormány úgy döntött, hogy államközi keresetet nyújt be Oroszország ellen az Emberi Jogok Európai Bíróságán. A strasbourgi székhelyű intézmény már korábban befogadott több keresetet az áldozatok hozzátartozóitól is. Az orosz igazságügy-minisztérium a napokban kapta meg Strasbourgból a hivatalos értesítést, de hetekkel korábban, már a kereset hírére orosz részről – a szokásos felelősség-hárításon túl – heves tiltakozások láttak napvilágot. A Szövetségi Tanács, az orosz felsőház értetlenségét fejezte ki, a külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova pedig az orosz-holland viszonyt ért újabb támadásról beszélt, és hangoztatta, a hágai kormány lépése politikai síkra tereli az ügyet, és megnehezíti az igazság kiderítését. Szergej Markov nem kevesebbet állított, mint hogy a Malaysia Airlines gépét egy összeesküvés eredményeként maga az ukrán biztonsági szolgálat lőtte le, méghozzá CIA tisztek irányításával.

Az ukrán külügyminisztérium üdvözölte, hogy ezen a szinten is bírósági eljárás indul. Ismét fölszólította Oroszországot, hogy ismerje el felelősségét, teljesítse nemzetközi kötelezettségeit, és működjön együtt a nyomozással. Volodimir Zelenszkij elnök hangsúlyozta, hogy ugyan az áldozatok életét senki nem adhatja vissza és a hozzátartozók fájdalmát semmi nem enyhítheti, de az igazságnak győzedelmeskednie kell.

Legnépszerűbb cikkeink