Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Még idén megalakul a Visegrádi Négyek Plusz Hallgatói Szövetség

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Forrás: Pixabay

A magyar sikerek után nagy tervekkel vágnak bele a külföldi együttműködésbe.

Hivatalosan is megalakul 2020 végéig a Visegrádi Négyek Plusz Hallgatói Szövetség, a szervezet bírósági bejegyzése már folyamatban van – tudta meg a Magyar Nemzet a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) külügyi elnökségi tagjától, Kosztrihán Dávidtól.

– Régóta jó a kapcsolatunk a V4-országok hallgatói szervezeteivel, ­hasonló gondolkodásunk az ESU-n belül is érvényesül. Míg ugyanis Kelet-Közép-Európában inkább a szakmai kérdésekkel foglalkoznak a hallgatói képviseletek, más térségekben ez vegyül a politikai szerepvállalással, a képviseletek sokszor a pártok ifjúsági szervezetei. Mi büszkék vagyunk arra, hogy ettől távol tudtunk maradni – fogalmazott Kosztrihán Dávid. A V4-es együttműködés keretén belül már dolgoznak a felsőoktatás minőségbiztosítását célzó projekten és készül a kollégiumokra vonatkozó helyzetértékelés, valamint a tantárgyi rendszerek összehasonlítása is.

Kosztrihán elmondta azt is, hogy a a HÖOK elnyerte a 46 tagszervezettel bíró ESU soron következő közgyűlésének rendezési jogát, aminek fő témája a járványhelyzet alatti rendkívüli oktatás és annak következményei lesznek.

A külügyi elnökségi tag szerint a magyar jogszabályokban is visszaköszönnek a javaslataik. A tanárképzés fejlesztésére vonatkozó javaslatcsomag hatására például a Klebelsberg képzési ösztöndíjat kiterjesztették az alsós tanítókra és az utolsó éves tanári gyakorlatot már beleszámítják a pedagógus-életpályamodellbe. De a Nyelvvizsga 2020 szabállyal kapcsolatban is számos alkalommal tettek javaslatot.

– Úgy érezzük, hogy sikerül érdemi párbeszédet folytatnunk az oktatásirányítással, tárgyalóasztalhoz ülnek velünk, nem dobják félre az indítványainkat. Többek közt ezért is fontos a HÖOK európai aktivitása, hiszen ha egy ötletünk, kérésünk mögött még nemzetközi támogatás is áll, akkor még hatékonyabban tudunk érvelni.

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink