Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Klímaügyben konzultál a főváros egy itthon alig ismert módszerrel

Létrehozva:

50 budapesti szakértői előadásokat hallgatva elmondhatja véleményét, amit figyelembe vesznek a klímastratégia kialakításában. Ez a külföldön jobban használt közösségi gyűlés módszere. A résztvevők pénzt is kapnak a munkájukért.

50 budapestit vár a főváros, hogy konzultáljon a klímaügyről. 10 ezer budapesti meghívót kap, áll a fővárosi sajtóközleményben, és a részvételüket visszajelzők közül kiválasztanak egy statisztikailag a fővárost leképező, azaz reprezentatív 50 fős csoportot. Ők két hétvégén keresztül hallgatnak szakértői előadásokat, melyeket részletesen megvitat, majd javaslatokat dolgoz ki egy adott cél eléréséhez: hogyan reagáljon a főváros a klímakrízisre. A főváros ezeket beépíti a klímastratégia elkészítésébe.

„Azért új és különleges dolog a közösségi gyűlés, mert ezúttal nem a szakértők, a civilek, a tisztviselők, vagy a pénzemberek tanácskozása lesz. Véletlenszerűen kiválasztott polgárok gyűlnek össze, akik részrehajlás nélkül, csak a közjót szem előtt tartva foglalnak állást egy fontos közös ügyünkben, a klímaváltozásban”, mondja Bart István klímaszakértő, a Klímastratégia 2050 Intézet ügyvezető igazgatója.

A kiválasztás és jelentkezés részletesebb menete: A Belügyminisztérium által vezetett lakcímnyilvántartásból véletlenszerűen kiválasztott tízezer budapesti lakos kap levelet a Fővárosi Önkormányzattól. Ezt követően, minden címzett jelezheti részvételi szándékát az erre létrehozott internetes felületen. Miután a jelentkezés lezárult, a jelentkezők közül véletlenszerűen kiválasztanak ötven embert, akik részt fognak venni a közösségi gyűlésen. A véletlenszerű kiválasztást reprezentatív módon végzik, hogy a közösségi gyűlés kor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint is leképezze a tizennyolc éven felüli budapesti lakosságot. A jelentkezőket telefonon és/vagy e-mailen értesítik a szervezők arról, hogy bekerültek a gyűlés résztvevői közé.

A közösségi gyűlésen való részvételért cserébe a szervező DemNet Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány 40 000 Ft juttatást folyósít a résztvevőknek, a Fővárosi Önkormányzat pedig az étkezést és frissítő italokat biztosít a gyűlés napjain.

Legnépszerűbb cikkeink