Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Kamu koronavírus-tesztre figyelmeztet a hatóság

Létrehozva:

A GVH kiemelte: weboldalon nem lehet gyógyászati eszközt árulni. 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egy panaszeljárása nyomán vette észre, hogy a tesztkoronavirus.hu weboldal valószínűleg azt a benyomást keltette a fogyasztókban, hogy a Covid-19 antitest teszt terméke jogszerűen forgalmazható – írja a Napi.hu.

Ha egy gyorstesztet a csomagolása, illetve használati útmutatója alapján önellenőrzési célra – tehát otthoni felhasználásra – szánnak, akkor az irányadó jogszabályok alapján a gyártójának a forgalomba hozatal előtt tanúsíttatnia kell az arra kijelölt, bejelentett szervezettel – közölte a GVH.

Figyelemmel arra, hogy ennek az eljárásnak a legrövidebb időtartama 6 hónap, így feltehetőleg hazánkban nincs forgalomban olyan önellenőrzési célú koronavírus gyorsteszt, ami ilyen tanúsítvánnyal rendelkezne. A tanúsított termékek esetében a CE jelölés mellett fel kell tüntetni azt a négyjegyű számot is, ami a tanúsító szervezet azonosítására szolgál. Emellett a gyógyászati segédeszköznek minősülő termékek kizárólag szolgáltatói engedéllyel rendelkező szaküzletekben vagy patikákban forgalmazhatók, egyéb üzletekben, vagy webáruházakban nem.

A professzionális használatra szánt tesztek csomagolásából, használati útmutatójából és a terméket népszerűsítő leírásból egyértelműen látszódnia kell, hogy a termék szakmai felhasználónak készült. Ezért jogsértő az is, ha egy kereskedő professzionális tesztet laikus felhasználók részére, otthoni használatra hirdet.

Bár a honlap 2020. július eleje óta nem elérhető, a GVH felhívja mindenki figyelmét a hasonló esetek elkerülésére.

Legnépszerűbb cikkeink