Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Cserdi: egy falu keresi a választ

Létrehozva:

Mécsesek Cserdiben, a polgármesteri hivatal bejáratánál / Fotó: Pozsonyi Roland

Jó ember volt – három szó csupán, de most ez Cserdi. A fájdalom és a veszteség kurta szavai. Bárkit kérdezünk a faluban, ez a három szó mindig elhangzik. Bogdán László öngyilkos lett. És egyszer már megpróbált az lenni.

Üresség – ez a legszembeötlőbb a faluban. Csak a megtört tekintetek vannak tele fájdalommal. Csend van. A nyári zsongásnak nyoma sincs, csupán a kis templom harangjai kondulnak a megszokottnál többször. A nyári melegben is az az érzésünk, mintha jéggé fagyott volna minden.

A hír szikár: a 46 éves Bogdán Lászlóra keddre virradóan találtak rá egy önkormányzati épületben, önkezével vetett véget életének.

Meg akart halni

Az utcán szinte senki. Az udvarokba kilépő emberek nem beszélnek. A közel 350 fős, apró falucska közepén feketébe öltözött rokonok siratják az embert, aki feltette a térképre a falut, igyekezett megszüntetni a bűnözést, sokaknak kínált perspektívát. Kiutat mindabból, amit egy világvégi, mindentől és mindenkitől elzárt faluban egy romának jutni szokott.

Az önkormányzat előtt mécsesek, fekete zászló hirdeti a sokak számára még mindig felfoghatatlant. A közösségi házban másik csoport gyászol. Bogdánra emlékeznek. Könnyes szemmel kérnek: legyünk tekintettel gyászukra, ne kérdezősködjünk. Kezet nyújtanak – de nem vonnak be a gyászukba. Ez a veszteség az övék, még akkor is, ha halálában egyre több barátja terem hirtelen a polgármesternek.

Bogdán László (1974–2020)
Pécsen született szegény családban, apja bányász volt, az általános iskola után anyagi okok miatt nem tudott továbbtanulni, önképzéssel fejlesztette magát. Cserdi polgármestere 2006-ban lett. Fóliasátras közmunkaprogramot szervezett, 40 hektáron termesztettek zöldséget. Valamint bünmegelőző börtönlátogatást, amit köcsögmentesítésnek hívott, fiatalkorúakkal bement a börtönbe. Lényegében megszűnt a bűnözés a faluban a polgármestersége idején, felszámolta az írástudatlanságot a faluban. A közmunkahelyi késéseket úgy szankcionálta, hogy az elkésett percek számával megegyező időtartamban kellett az illetőnek felolvasnia a Micimackóból. 2010-ben cégétől, az Elcoteqtől, ahol termelési vezető volt, mobiltelefonokat, alkatrészeket tulajdonított el, a bíróság 2014-ben két év börtönre és 200 ezer forint pénzbírságra ítélte, amelynek végrehajtását 4 évre felfüggesztették. A roma önkormányzatokat eltörölte volna, mert haszontalannak érezte működésüket, amiért többen kritizálták. 2017-ben Őcsényben nyaraltatott volna elismert menekülteket a Migration Aid szervezet, de a falubeliek a hír hallatán pánikba estek, lincshangulat alakult ki, a menekülteknek szállást adó panziós autójának kiszúrták a kerekét. Bogdán később felajánlotta, hogy a menekültek mehetnek nyaralni hozzájuk Cserdibe, elvégre a romák „800 éve migránsok ebben az országban”. Az ügy után nem sokkal azt állította, megrugdosták és leköpték egy nyilvános fórumon, de ez nem bizonyult igaznak.

A közösségi médiában ventillálók értetlenségének azonban itt nyoma sincs. Mintha előre tudták volna, hogy mindez elkerülhetetlen. Bogdán László meg akart halni – ha az okok zavarosak is, van, aki egyre problémásabb gazdasági ügyekről, van, aki depresszióról beszél, a tény még tény marad. Tavasszal már megpróbálta. Akkor meg tudták menteni a… – mit is? A létezését. Az életét már akkor sem. Ezúttal biztosra ment.

Jóságból csodát

A falu érdekes képet mutat: romos házak mellett jobb karban lévők, több helyen EU-s fejlesztési tábla hirdeti, közösségi házat, más, a falu közösségének fontos létesítményt építettek Brüsszel segítségével. Cserdi rengeteget fejlődött Bogdán polgármestersége alatt.

Cserdi elvesztette azt az embert, aki a jóságából teremtett csodát, és ki tudja, mi lesz ezzel a csodával, ki tudja, folytatódnak-e a fejlesztések. Bogdán László jósága ugyanis akár bajt is hozhatott a fejére. Ezzel a jósággal többen visszaéltek, azok is, akiket akár maga mellé vett a falu vezetésébe – mondja egy falubeli, és ebből egyre több gondja lehetett, ezek csaphattak össze a feje felett. Ő pedig túl érzékeny volt, hogy mindezt, és más problémákat is, el tudja viselni – ez is egy magyarázat a tragédiára, amelyre mindenki keresi a választ, egy egész falu keresi a választ.

Fotó: Pozsonyi Roland

A Cserdiben végzett munkáját mindenki elismerte „Én nem vagyok cigány, de én is rá szavaztam”, mondja egy falubeli. „ő volt a jó választás”. Évi 400 kisebb-nagyobb bűncselekmény történt itt polgármestersége előtt, ezt a számot levitte 10-re. Sikeresek voltak a programjai, „mindenkinek adott mindent”, ha kértek tőle, mindenét megosztotta.

Jósága mindig és minden területen megnyilvánult: járt, és szedte össze a más által eldobott szemetet, mesélik róla. A testvére gyerekei mintha a sajátjai lettek volna, mondják mások.

„Nem egy hülye cigány”

De nem csak jó volt, erkölcsileg is elöl járt a jó példával: egy falubeli tanúja volt, hogy valaki simlisen akart földet venni, Bogdánnak adtak volna zsebbe pénzt, de nem nem ment bele a korrupcióba.

A magyarországi roma sors persze őt is elérte. Egy budapesti tévészereplés idején egy helybéli elkísérte, és a hallgatóság soraiban ülve hallotta, hogy a neves tévés személyiség azt mondja Bogdánról egy reklámszünetben a szerkesztőjének, „na végre nem egy hülye cigányt hívtál ide”.

Fotó: Pozsonyi Roland

Hogy mi lesz Cserdivel, a cserdi csodával, nem tudni. Ami biztos, nem lehet majd a főutcán elférni, annyian lesznek a temetésen, mert az egész falu el fog menni, mondja egy helybeli.

Cserdi sokkban van, Cserdiben fagyos a csend, az arcok zavartak, keserűek, a tekintetek megtörtek. Siratják a falu első emberét, a falu egyik legjobb emberét.

Volt már öngyilkossági kísérlete

Bogdán László tavasszal egyszer már megpróbált véget vetni önkezével az életének, tudtuk meg Cserdiben egy helybélitől, de akkor még meg tudták menteni. Rendőrségi forrásból ugyanezt az információt kaptuk, épp ezért került fel hétfőn szokatlanul gyorsan a bejelentés után az eltűnt személyek listájára, holott normális esetben csak hosszabb eltűnés után teszi ezt meg a rendőrség.

Bogdán tettének okát többen is tudni vélik. A polgármester barátai szerint gyógyíthatatlan daganata volt, ezért döntött az öngyilkosság mellett. Mások azt állítják: klinikai depresszióban szenvedett. A helybéliek viszont úgy látják: gazdasági ügyek csaptak össze a feje fölött. A rendőrség közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja az esetet.

Segítség a bajban
Ha úgy érzi, segítségre van szüksége, hívja a krízishelyzetben lévők számára rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06-80-820-111 telefonszámot! Online segítséget kaphat az ongyilkossagmegelozes.hu oldalon.

Legnépszerűbb cikkeink