Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Magyarország

Mától a MÁV irányítja a Volánbuszt is

Létrehozva:

Ezt Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter sajtó és kommunikációs főosztálya jelentette be szerdán.

Mint írták, erre azért van szükség, hogy az állami tulajdonú közlekedési szolgáltató társaságok összehangolt, egységes közlekedésszakmai működtetés és közös stratégiai irányítás hosszú távon erősödjön. Az összevonás mától, július 15-től érvényes, a Volánbusz Zrt. tulajdonosi joggyakorlója a MÁV Zrt. lesz.

A közlemény szerint az egységes irányítási struktúra megteremtésével megvalósul az a kormányzati szándék, hogy a jövőben az ország valamennyi településén javuljon a közösségi közlekedési közszolgáltatás, a vidéki lakosok mobilitásának biztosítása, a városi és agglomerációs forgalom pedig a környezetkímélő közösségi közlekedésre terelődjön át. A közös stratégiai irányítás hosszú távon megteremti az egységes autóbuszos és vasúti menetrend kialakításához, a vasúti ráhordó hálózatok és a menetrendi csatlakozások fejlesztéséhez, valamint az egységes jegy- és
tarifarendszer, utastájékoztatás és arculat kialakításához szükséges feltételeket – hangsúlyozták.

Az irányítási struktúra változásával kiemelt hangsúlyt kap a közlekedési szakmában dolgozók szociális biztonságának és megbecsülésének további erősítése, a munkahelyek megőrzése, illetve a közlekedésben dolgozók hivatásának és életpályamodelljének versenyképessé és vonzóvá tétele – áll a közleményben.

A társaságok önállósága, szakmai irányítása, a társaságok által ellátott személyszállítási feladatok nem változnak. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink