Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Üresen álló paplakokat újít fel a kormány

Létrehozva:

Fotó: Wikipedia Commons

És próbál meg közösségi élettel megtölteni olyan kis falvakban, ahol nincs állandó papság.

Nagyobb szükség van ma a falvakban az egyházakra, mint korábban, a kormány ezért is támogatja a Magyar falu program keretében a történelmi egyházak közösségi szintű fejlesztéseit – mondta Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szombaton a Győr-Moson-Sopron megyei Dörben, írja az MTI. Gyopáros elmondta, idén ötmilliárdos keretösszeggel hirdették meg a pályázatot és várhatóan két hét múlva döntenek a nyertesekről.

Hozzátette, hogy Győr-Moson-Sopron megyében a tavalyi kiírásnak köszönhetően 42 közösségi teret és 13 egyházi temetőt újítottak fel hétszázmillió forintból.

Olyan kistelepülések fejlesztése a cél, ahol a megfogyatkozó papság és lelkészség miatt nem lakik egyházi személy, de van pap- vagy lelkészlak, így azokat az épületeket közösségi élettel lehet megtölteni.

Épületfelújításra 15 millió forintig, az épületek eszközállományának fejlesztésére 5 millió forintig, világi közösségszervező egy évig történő foglalkoztatására pedig 2,3 millió forintig nyújthattak be támogatási igényt. Utóbbi foglalkoztatottal azt a célt szeretnék elérni, hogy közösségszervezőként tehermentesíteni tudják a sokszor négy vagy akár hat települést is ellátó egyházi személyeket – mondta a kormánybiztos.

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink