Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Kerékpárosklub: adjon a kormány támogatást elekromos biciklik vásárlására is!

Létrehozva:

A emlékeztet, az elektromobilitási programból kimaradtak az elektromos rásegítéses kerékpárok.

A kormány ötmilliárdos keretösszeggel támogatja elektromos autók és robogók vásárlását. a Klíma- és Energiavédelmi akcióterv keretében indult elektromobilitási programból kimaradtak az elektromos rásegítéses (pedelec) kerékpárok.

A Magyar Kerékpárosklub és a Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetség – nemzetközi példákra hivatkozva – Palkovits László innovációs és technológiai miniszterhez, Schanda Tamás miniszterhelyettes-államtitkárhoz, Kaderják Péter Energia- és klímapolitikáért felelős államtitkárhoz és Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztoshoz fordult.

A Kerékpárosklub – az elektromobilitást támogató program keretösszegének szükséges mértékű kiegészítésével –

az elektromos rásegítéses kerékpárok és teherkerékpárok vásárlására 30 százalékos, de maximum 200 000 forintos támogatást javasol.

A közleményükben megállapítják, az elektromos rásegítéses kerékpárok a normál kerékpároknál nagyobb távolságok megtételét teszik lehetővé a társadalom sokkal nagyobb része (pl. idősek) számára is például a napi ingázásban, a domborzati viszonyok jelentette akadályok ellenére is segíti akár nehezebb csomagok szállítását.

A kerékpározás az autóknál jóval kisebb helyet foglaló, kisebb balesetveszélyt jelentő, környezetbarát, és egészséges közlekedési mód. Ennek fényében helye lenne a támogatott elektromobilitási eszközök között. Így hatékonyabb fellépést érhet el hazánk a környezet- és klímabarát célok elérése irányába, hiszen gépjárművekhez képest kevesebb pénzből több ember fenntartható mobilitását segíthetjük. (PH)

Legnépszerűbb cikkeink