Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Magyarországnak adott igazat az EU bírósága

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Forrás: Myriam Zilles/Pixabay

Az Európai Bizottság jogtalanul akart hatályon kívül helyezni bizonyos dohánycikkeket és élelmiszereket érintő adókat.

Az Európai Unió Bírósága csütörtöki ítéletében megsemmisítette az Európai Bizottság intézkedéseit, melyben a Magyarország által bevezetett díjak alkalmazását függesztette fel, írja az MTI. Az egyik ilyen a dohányipari vállalkozásokat terhelő egészségügyi hozzájárulás, a másik az élelmiszeripari vállalkozásokra kivetett élelmiszerlánc-felügyeleti díj alkalmazása volt.

2015 februárjában Magyarország a két területen új adókat vezetett be. Miután az Európai Bizottsághoz panasz érkezett, egy vizsgálat keretében megállapították, hogy azok az uniós versenyjoggal össze nem egyeztethető állami támogatásnak minősülnek. Az uniós bizottság ezért hivatalos eljárást indított és – mivel az adó már hatályban volt – arra utasította Magyarországot, hogy az eljárás lezárásáig függessze fel az adó alkalmazását.

Magyarország e rendelkezés megsemmisítését kérte az uniós törvényszéktől, amely először helyben hagyta a bizottság reakcióját, de ezt Magyarország megfellebbezte.

A luxembourgi székhelyű uniós bíróság csütörtökön kihirdetett ítéletében megalapozottnak mondta ki Magyarországnak az uniós törvényszék ítéletével szemben benyújtott fellebbezését, ezért a bizottság korábbi ítéletet hatályon kívül helyezte.

Az indoklás szerint az uniós törvényszék tévesen állapította meg, hogy a magyar hatóságoknak lehetőségük volt megérteniük, hogy az Európai Bizottság a vitatott felfüggesztő rendelkezésekről szóló határozataiban miért döntött úgy, hogy a felfüggesztő rendelkezések tényleges alkalmazásához folyamodik.

A vitatott felfüggesztő határozatok nem adtak magyarázatot arra, miért feltételezte a bizottság, hogy Magyarország a hivatalos vizsgálati eljárás megindítása ellenére sem függeszti fel a vitatott nemzeti intézkedéseket. A bíróság kimondta, hogy a vitatott felfüggesztő rendelkezések indokolása elégtelen, és erre tekintettel semmisítette meg a rendelkezéseket.

Legnépszerűbb cikkeink