Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Kutyára kezdenek hasonlítani a városba költöző rókák

Létrehozva:

Az urbanizáció terjeszkedésével az elmúlt években, évtizedekben egyre több nem háziasított állat kezdett emberközelben élni. A városi vadvilág alkalmazkodott a forgalomhoz, a zajhoz és az emberek életmódjához.

A jelenség az európai vörös rókák (Vulpes vulpes) esetében is jól ismert. A Glasgow-i Egyetem Biodiverzitás Intézetének munkatársai a Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban szerdán megjelent tanulmányukban arról számoltak be, hogy a városiasodás domesztikációs folyamatokat indított be a ragadozóknál – legalábbis az Egyesült Királyságban. A kutatók szerint

a városi rókák kutyaszerűbbek, mint vidéki fajtársaik.

A vizsgálat során több ezer, az elmúlt évtizedekben levadászott állat maradványai közül 57 nőstény és 54 hím róka koponyáját hasonlították össze, és azt találták, hogy az egyed élőhelye nagymértékben befolyásolta a koponya alakját. A városi példányok rövidebb és szélesebb orrúak voltak, agykoponyájuk pedig kisebb, mint a vidékieknek, ráadásul  csekély különbség volt a nőstények és a hímek koponyája között, nem úgy, mint a faj máshol élő példányainál.

A friss tanulmány kitér a lehetséges okokra is. Ezek szerint a szelídség, vagyis az ember közelségét nem kerülő, sőt inkább kereső magatartás mellett a városi rókák arckoponyájának lerövidülését az is magyarázhatja, hogy az ilyen felépítésű

állkapocs erősebb harapást tesz lehetővé,

amire azért van szükség mert az urbanizált környezetben gyakran kukázó ragadozók így könnyebben megbirkóznak a csontos maradékokkal.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy az Egyesült Királyságban élő városi vörös rókák még csak a domesztikáció első lépéseinél tartanak, és egyáltalán nem biztos, hogy folytatják az önszelídítő munkát. (Qubit)

Legnépszerűbb cikkeink